Азербайджан ще рекламира Техническия университет-Варна

Pan.bg 25 апр 2012 | 11:58 views (2580) commentaries(0)
img ВО НА ТУ-ВАРНА

Държавната комисия по прием на студенти в Баку ще рекламира варненския Технически университет сред абитуриентите в Азербайджан. Български студенти по корабоводене пък ще заминат за плавателна практика в Азербайджанската държавна морска академия. Това стана ясно след деловото посещение на ректора на ТУ-Варна проф. Овид Фархи и председателя на Съвета на настоятелите д-р Христо Христов в Азeрбайджан от 9-и до 14-и април.

На среща със зам. председателя на азербайджанската Държавна комисия по прием на студенти Намиг Бабаев беше подписан договор за реклама на Технически университет–Варна в списание „Абитуриент”, което се издава от тази агенция. Идеята е да бъдат привлечени азербайджански студенти за обучение в нашия университет.

image

На среща в ректора на Азeрбайджанската държавна морска академия в гр. Баку проф. Расим Баширов бе договорено е 10 наши студенти да получат шанс за плавателна практика в Азербайджанската държавна морска академия. Според подписания договор за сътрудничество в областта на науката и образованието двете висши учебни заведения ще обменят преподаватели, научни сътрудници и други специалисти за четене на лекции и работа по общи научно-изследователски проекти. Предстои също обмен на студенти, докторанти и млади научни сътрудници, както и подготовка на съвместни учебни помагала и научни публикации. В следващите месеци ще започне съвместна дейност в изследването на корабостроенето, кораборемонта и корабоводенето, ще бъдат привличани преподаватели–изследователи в международните програми за сътрудничество. В договора, чийто срок на действие е 5 години, е предвидена и възможност за ползване на библиотеките в двата ВУЗ –а.

Обмен на студенти предвижда и подновеният договор с Азeрбайджанския Технически университет в гр. Баку.
На среща с ректора проф. Хавар Мамедов и зам. ректора по международно сътрудничество проф. Мустафа Бабанли бяха договорени обмен на видни учени за изнасяне на лекции в различни области на науката, разработване и обмен на учебни планове, програми и образователни методически пособия, организиране на студентски стажове и практики, участие в съвместни международни научни и образователни проекти, сътрудничество между сродни факултети и катедри в двата университета. Проф. Фархи и д-р Христов разгледаха лабораториите в университета.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker