Още една тъжна страница от историята на ВМС и ВС на БЪЛГАРИЯ

Pan.bg 12 юли 2012 | 16:24 views (6752) commentaries(5)
img Служба „Връзки с обществеността”, Военноморска база Бургас
СПУСНАТИ СА ФЛАГОВЕТЕ НА РАКЕТНИТЕ КАТЕРИ

На 12 юли 2012 г. в пункта за базиране Атия на Военноморска база Бургас се проведе военен ритуал по тържествено спускане на военноморския флаг от корабите на дивизион леки сили, които се извеждат от състава на Военноморските сили.
Официални гости на събитието бяха Съветникът на Президента на Република България по военната сигурност комодор Георги Фиданов, Заместник-командирът на Военноморските сили комодор Георги Мотев, много офицери от структурите на Българската армия и ВМС, които са служили в бригадата и дивизиона леки сили. На събитието присъстваха и много офицери от резерва с Председателя на Областния съвет на СОСЗР Бургас капитан І ранг о.р. Милан Миланов.
В своето слово командирът на Военноморска база Бургас, комодор Митко Петев благодари за достойната служба на всички, които са служили и плавали на ракетните катери от Леките сили. Комодор Петев подчерта, че за 99 % от личния състав от дивизиона са предоставени места за тези, които искат да продължат своята служба. Опитът, рутината и подготовката на военните моряци ще намерят реализация на други кораби от състава на Военноморска база Бургас. Началник-щабът на дивизиона капитан ІІ ранг Ясен Чапевов и командирите на ракетните катери „Ураган” с бордови номер 102, „Светкавица” с бордови номер 103 и „Гръм” с бордови номер 104, след спускане на военноморските флагове предадоха същите на комодор Петев за съхранение в музея на Военноморска база Бургас.
Комодор Георги Мотев припомни на присъстващите за проведената последна ракетна стрелба от ракетните катери през 2007 година и благодари лично на капитан І ранг Дарин Попов – заместник началник-щаб на Военноморска база Бургас и на капитан ІІ ранг Ясен Чапевов.
Председателят на Областния съвет на СОСЗР капитан І ранг о.р. Милан Миланов пожела на всички, които са имали честа да служат на тези кораби с гордост да носят името „Катерник” и техният марш никога да не бъде забравен.
Дивизионът леки сили, който се разформирова е наследник на Бригадата ракетни и торпедни катери - Созопол, която има дълга и славна история. Тя е създадена през септември 1970 година и е в състав 2 корабни дивизиона с дислокация в Созопол. Първи командир на бригадата
е капитан I ранг Илия Площаков.
Във флотската история и фарватера на годините остават усилията и делата на командния и личния състав за усвояване и експлоатацията на новата бойна техника, усъвършенстване на тактиката на ударните сили, развитието способите за съвместно тактическо използване на ракетни и торпедни катери, самостоятелно и във взаимодействие с авиация и други сили на флота, провеждането на десетки практически ракетни стрелби. Наред с усъвършенстване на тактиката на използване на ударните сили се извършват и структурни промени. През есента на 1980 г. се реорганизират корабните дивизиони, като се създават смесени структури с по 2 ракетни и 3 торпедни катера, а през 1989 г. с идването на ракетната корвета, торпедните катери отново са зачислени в един дивизион с още 2 ракетни катера.
Началото на 90-те години бележи нови промени в структурата и организацията на бригадата. Торпедните катери са извадени от бойния състав и от месец октомври 1992 г. корабното съединение се преименува в бригада леки сили. В щатната организация на дивизионите се премахват щабовете и са извършени структурни промени в щаба на бригадата.
Достойни за уважение са както ентусиазмът и родолюбието на първопроходците, така и благородните и забележителни усилия на следовниците им в усвояването на техниката, районите за базиране и способите за изпълнение на задачите. Ученията ”Бриз”, “Кооператив партнър” и “Щорм” са само най-видимата част от упорития, всеотдаен и високопрофесионален труд на целия личен състав на бригадата. Заслужена гордост сред десетките успешни торпедни залпове и ракетни пускове е и отличната ракетна стрелба по време на учението “Есен ‘99”.
В края на второто си десетилетие, на границата на 80-те и 90-те години, особено след получаването на ракетната корвета “Мълния” (1989г.) бригадата се намира в апогея на своята боеспособност, но за съжаление този период е твърде кратък. Съвпадат във времето две неблагоприятни тенденции с отрицателен ефект върху състоянието на бригадата. От една страна се изчерпва физическият експлоатационен ресурс на торпедните и част от ракетните катери. От друга – рязко се снижават възможностите за обновление и поддържане на бойната техника в резултат на настъпилите обществено-политически и икономически промени в страната. Извеждането от строя и бракуването на торпедните катери става неизбежна, макар и нежелана мярка за приспособяване към новите условия. Поддържането на състоянието на бригадата в съответствие с потребностите на ВМС става с цената на огромни усилия и изключително претоварване на действащия команден и личен състав.
При изпълнение на мероприятията по План 2004 от 01 юни 2003 година бригада леки сили Созопол е включена в състава на Военноморска база Бургас. Реформирането на Българската армия по План 2015 довежда до решение през 2005 година да се разформирова бригада леки сили Созопол и се създаде новосформиран дивизион леки сили от състава на Военноморска база Бургас с пункт за базиране Атия. В резултат на това и на основание заповед на Министъра на отбраната на Република България на 28 май 2005 година в тържествена обстановка военните моряци от бригадата леки сили Созопол се разделят с бойното знаме.
Под флаговете на торпедните и ракетните катери през изминалите години придобиват моряшка закалка и специфичен катернишки дух за живота стотици млади хора от различни краища на родината, формират се поколения командни кадри, които получават достойна професионална реализация във ВМС. Плод на техния труд е награждаването на бригадата през 1981 г. с юбилейното знаме "1300 години българска държава", успешното участие в плаванията и ученията на флота, в ученията с международно участие "Бриз" и "Кооператив Партнър" 97 и 98 (проведени съответно в България и Румъния).
Командири на бригадата леки сили са били трима офицери, които в последствие получават адмиралско звание. Един от тях става и командващ ВМС - вицеадмирал Венцислав Велков, който има голям принос за отварянето на българските ВМС към света и утвърждаването на тяхната водеща роля в инициативата "Партньорство за мир".
Бригадата леки сили има и свой марш, възпяващ прословутия катернишки дух и специфичното професионално самочувствие предавано от поколение на поколение катерници, което е гаранция за съхранение на традициите и бъдещото развитие на леките ударни сили, при едни по-добри финансови възможности и условия.


image

image

image

image

image

image
image

Снимки мичман Николай Димитров
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  инж.Ганьо 13 юли 2012, 18:55
   
  0
   
  0

  Пак сте се объркали! Вместо "официални гости" е трябвало "официални предатели"!

 2. #2
  eфр.Аньо 14 юли 2012, 14:37
   
  0
   
  0

  За съжаление такива новини на никой не правят впечатление. Прощаванията с бойните знамена станаха ежедневие, днес в Атия, преди няколко дни в Плевен, Враца и т.н. Бог да я прости Българската армия, а екзекутора Аньо дето се биеше в гърдите, че ще спре съкращенията пак пише ли пише стратегии и доктрини. Това е гавра с един от стълбовете на държавността - Българската армия.

 3. #3
  армеец 14 юли 2012, 15:02
   
  0
   
  0

  Голяма радост,вече тържествено махаме хората от работа.Да живее армията.Срамота............

 4. #4
  Petia Mihailova 28 юли 2012, 09:29
   
  0
   
  0

  A dali shte postaviat pametna plocha,kakto napraviha v Sozopol.Ot vsiakade sasipaha darjavata.

 5. #5
  съчувстващ 08 авг 2012, 09:27
   
  0
   
  0

  ..."се проведе военен ритуал по тържествено спускане на военноморския флаг от корабите на дивизион леки сили"....
  ПОМЕН е това!!!! ПРЕДАТЕЛИ

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка