54 ГОДИНИ ПЪРВИ ДИВИЗИОН ПАТРУЛНИ КОРАБИ

Pan.bg 13 юли 2012 | 17:33 views (5014) commentaries(0)
img В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”

На 13 юли във Военноморска база Варна 54-ата годишнина (10 юли 1958 г.) на Първи дивизион патрулни (до началото на 90-те години противолодъчни) кораби събра 8 от неговите командири – контраадмирал, двама комодори и капитан І ранг от „строя”, вицеадмирал и трима офицери от резерва. Освен ветерани на дивизиона, представители на старшите щабове и военни формирования на базата, за пръв път в подобно събитие участваха и бъдещи офицери, все още курсанти във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

image

image

В словото си командирът на дивизиона капитан І ранг Георги Пенев отбеляза усилията и резултатите на екипажите в последната трудна година и отличи специално корвета „Решителни”, представила се достойно в поредната активация на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море БЛЕКСИФОР, както и в учението на ВМС „Бриз 2012”, в което първа от всички кораби от многонационалното съединение установява контакт с „противниковата” подводница.
image

image

Поздравявайки екипажите, командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов им предаде надеждата си, че техните кораби ще бъдат на „родния” пирс, докато в близко бъдеще не ги замени по-модерна материална част. Приветствия поднесоха командирът на Военноморска база Бургас комодор Митко Петев и почетният председател на Клуб „Първи дивизион патрулни кораби” вицеадмирал от резерва Димитър Павлов. Срещата на поколенията „противолодъчници” завърши по флотски…

снимки на автора
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка