Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/1RANG.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Честват 100-годишнината от рождението на капитан І ранг Димитър Паскалев

Pan.bg 23 юли 2012 | 11:35 views (8453) commentaries(0)
image" alt="img" /> Честваха капитана прочиствал Черно море от мини

Неделчо Димов (otbrana.alle.bg)

Във Военен клуб-Бургас, беше чествана 100-годишнината от рождението на капитан І ранг Димитър Паскалев, командвал операцията за прочистване на мините в Черно море от Втората световна война. Тържеството беше организирано от Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО, Военния клуб-Бургас и СОСЗР-Бургас. Спомени за капитан Паскалев и операцията по минопочистването разказа ветеранът от Втората световна война капитан-лейтенант от запаса Стоян Шахларски.

Капитан І ранг Димитър Паскалев е роден на 17 юли 1912 г. в град Велико Търново. Завършва Морското училище и отдел във Военното училище в София. Започва службата си във Военноморския флот на България. Командва операцията по минопочистването на българското черноморие съвместно с представител на Съветската армия. Служи във флота до 1948г. След това е преподавател в Морското училище. След 1958г. се пенсионира. За неговите прекрасни качества на командир,висок професионалист и възпитател сподели капитан-лейтенатн от запаса Шахларски. Впечатляват думите казани от капитан І ранг Паскалев, че войната ще свърши за участниците в минопочистването след приключване на дейността им. В нашите води са били поставени повече от 1538 български, германски и други мини. Минопочистването ръководено от капитан І ранг Паскалев е било по три негови способа за разминирване. То приключвало, когато се мине 4 пъти върху минните полета.

Специалисти ветерани са на мнение, че може да има още мини в нашето черноморско крайбрежие. Бяха показани фотоси на различни видове мини и на колеги на Шахларски, участвали в разминирването. В честването участваха началникът отдел "Югоизточен" на ИА"Военни клубове и военнопочивно дело" на МО Стоян Диков, председателят на Областния съвет на СОСЗР капитан І ранг от резерва Милан Миланов, председателят на Общинския съвет на СОСЗР бригаден генерал от резерва Васил Джелебов, офицери и сержанти от запаса и резерва, ветерани от войната, офицери, старшини от Военноморската база.

На снимката: Тържеството се проведе във Военен клуб – Бургас.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка