За болезнените съкращения на личен състав и техника във ВМС

Pan.bg 27 юли 2012 | 09:50 views (3242) commentaries(1)
img За болезнените съкращения на личен състав и техника във ВМС

Pan.bg
Снимка - В.Димитров

На 12 юли 2012 г. в пункта за базиране Атия на Военноморска база Бургас се проведе военен ритуал по тържествено спускане на военноморския флаг от корабите на дивизион леки сили, които се извеждат от състава на Военноморските сили.

Няколко месеца по-рано - на 1 ноември 2011 г., за последен път са вдигнати военноморският флаг и гюйсът на българската подводница „Слава”. На ритуала присъстват двама адмирали от строя и трима от резерва, бивши командири на подводния дивизион и „Слава”, флотски ветерани, командири на поделения от гарнизона и Военноморска база Варна и семейства на последния екипаж.

Как изглеждат обаче нещата от гледната точка на военния министър Аню Ангелов?

Прес-съобщение от уеб-сайта на Министерството на отбраната:

Аню Ангелов: Намаляването на личния състав на Военноморските сили ще е незначително


www.mod.bg

Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов присъстват днес, 29 юни 2012 г., на Деня за високопоставени гости на военноморското учение с международно участие „Бриз 2012“. След церемонията по откриването на демострациите на епизодите от учението, министърът на отбраната Аню Ангелов отговори на журналистически въпроси.

Той подчерта, че единствената структурна промяна във ВМС през тази година ще бъде обединяването на двете военноморски бази в една, с два пункта за базиране - във Варна и в Бургас. “ Според Бялата книга и Плана за развитие на въоръжените сили ще бъдат изведени от въоръжение определени кораби. Това ще стане през декември 2012 г.”, уточни министър Ангелов.

Горната информация, публикувана на уеб-сайта на Министерството на отбраната на 29 юни 2012 г. и изказването на военния министър Аню Ангелов по време на учението „Бриз 2012“ си противоречат с фактите. Според Аню Ангелов „определени кораби ще бъдат изведени от въоръжение през декември 2012 г.” Извеждането на кораби всъщност е стартирало далеч преди тази дата - на 1 ноември 2011 г. е спуснат флага на подводницата „Слава” и е закрит Дивизиона за подводни операции; на 12 юли 2012 г. са спуснати флаговете на ракетните катери „Ураган” с бордови номер 102, „Светкавица” с бордови номер 103 и „Гръм” с бордови номер 104 и е закрит Дивизион леки сили. През есента на 2012 г. предстои извеждането от строя на няколко миночистачи
от пункт за базиране Варна. По този начин извеждането от строя на определени кораби реално ще приключи към декември 2012 г. в рамките на мандата на ГЕРБ, а няма да започне от тази дата, както се опитва да убеди обществеността военният министър Аню Ангелов.

Справка:

1 НОЕМВРИ 2011 г. – СПУСКАНЕ НА ФЛАГА НА ПОДВОДНИЦА „СЛАВА” И ЗАКРИВАНЕ НА ДИВИЗИОНА ЗА ПОДВОДНИ ОПЕРАЦИИ


В 9:00 часа на 1 ноември 2011 г. за последен път са вдигнати военноморският флаг и гюйсът на българската подводница „Слава”. На ритуала присъстват двама адмирали от строя и трима от резерва, бивши командири на подводния дивизион и „Слава”, флотски ветерани, командири на поделения от гарнизона и Военноморска база Варна и семейства на последния екипаж.

Прочетена е заповед за извеждането на подводницата „Слава” от състава на ВМС. Командирът на дивизиона за подводни операции капитан I ранг Камен Кукуров произнася слово за историята на българското подводно плаване. От името на Съюза на подводничарите в България говори неговия председател капитан I ранг от резерва Станко Станков.

След това са спуснати флагът и гюйсът на подводницата, капитан I ранг Кукуров ги връчва на контраадмирал Пламен Манушев, а той от своя страна ги предава за съхранение на директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева.

За втори път след Първата световна война и Ньойския договор се прекратява българското военно подводно плаване.

12 ЮЛИ 2012 г. – ЗАКРИВАНЕ НА ДИВИЗИОН ЛЕКИ СИЛИ

На 12 юли 2012 г. в пункта за базиране Атия на Военноморска база Бургас се проведе военен ритуал по тържествено спускане на военноморския флаг от корабите на дивизион леки сили, които се извеждат от състава на Военноморските сили.

Началник-щабът на дивизиона капитан ІІ ранг Ясен Чапевов и командирите на ракетните катери „Ураган” с бордови номер 102, „Светкавица” с бордови номер 103 и „Гръм” с бордови номер 104, след спускане на военноморските флагове предадоха същите на комодор Петев за съхранение в музея на Военноморска база Бургас.

Дивизионът леки сили, който се разформирова е наследник на Бригадата ракетни и торпедни катери - Созопол, която има дълга и славна история. Тя е създадена през септември 1970 година и е в състав 2 корабни дивизиона с дислокация в Созопол. Първи командир на бригадата е капитан I ранг Илия Площаков.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  мичман Комодоров 27 юли 2012, 17:45
   
  0
   
  0

  А най-значителното от незначителните съкращения трябва да е това на Аню Ньойски!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка