„КАЛИАКРА” ОТПЛАВА ЗА РЕГАТА „ГАРИБАЛДИ”

Pan.bg 28 мар 2010 | 14:10 views (6400) commentaries(1)
img В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”

В неделя точно по обяд на Цветница – 28 март, учебната баркентина „Калиакра” отплава от Морската гара във Варна към Италия за участие в „Garibaldi Tall Ships Regatta – 2010”, организирана от Sail Training International (STI) – Международната организация на учебните ветроходи, и страната домакин. Да изпратят 12-членния екипаж с капитан Станислав Калудов, старши помощник-капитан Огнян Савов и главен механик Владимир Вичев бяха дошли роднини, близки и приятели на ветроходството, както и к. д. п. Тома Томов – изпълнителен директор на „БМКЦ” АД – корабособственик на „Калиакра”.

image
Отляво надясно са упоменатите в текста кап. С. Калудов, к.д.п. Т. Томов, ст. пом.-кап. О. Савов и гл. мех. В. Вичев

Регатата е посветена на 150-ата годишнина от експедицията на Джузепе Гарибалди от Генуа до Трапани на остров Сицилия. Гарибалди (1807 – 1882 г.) е италиански политически деец и революционер, участвал в обединението на страната и Италианската революция, считан за национален герой. От 15-годишен плава отначало като юнга, а после като матрос на търговски и военни кораби. От 1851 г. е капитан на търговски кораб. През 1860 г. оглавява похода на „Хилядата”, който освобождава юга на страната и осигурява победата на Италианската революция (1859 – 1869 г.), обединявайки в ново кралство „двете Сицилии” – едноименния остров и южната континентална част на страната със столица Неапол.
В регата „Гарибалди” участват 21 учебни ветрохода от 10 държави. С най-много кораби е представена Италия – 7, следвана от Холандия и Англия – по 3, Испания – 2, и т. н. От клас А са 8 ветрохода. Освен нашата „Калиакра”, това са още „Astrid” (ветеранът на 92 години) и „Oosterschelde” от Холандия, „Spirit of Chemainus” и „Tenacionus” от Англия, „Italia” и „Palinuro” от Италия и „Pogoria” от Полша. Полската баркентина е кораб близнак, по чиито проект е построена „Калиакра”.
image
Снимка - Jetsam - www.airgroup2000.com

image
Снимка - Jetsam - www.airgroup2000.com

В двете италиански пристанища флотилията от участващите кораби ще бъде по три дни – съответно от 8 до 11 и от 16 до
19 април. Между тях – от 12 до 15 април, ще се проведе и единствената състезателна гонка. След Парада на ветрилата тя стартира от Генуа, преминава през едноименния залив, Лигурско море, източно от френския остров Корсика, Тиренско море, източно от остров Сардиния, за да финишира в Трапани – на северозападния край на най-големия остров в Средиземно море – Сицилия. След това голяма част от корабите ще се отправят директно за Гърция, за да участват в „нашата” регата „Исторически морета”.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Ekipaj 29 мар 2010, 21:59
   
  0
   
  0

  KAK SE STAVA KAPITAN????

  Чл. 18. (1) Морско правоспособно лице може да заема всяка длъжност на кораб, за която съгласно тази наредба се изисква равна или по-ниска правоспособност от тази, която лицето притежава, ако отговаря на останалите изисквания за заемане на длъжността.
  (2) На длъжностите "капитан" и "старши помощник-капитан" на морските учебни и пътнически кораби се назначават морски правоспособни лица, притежаващи плавателен стаж най-малко 18 месеца на съответната длъжност или правоспособност най-малко с една степен по-висока от изискваната за длъжността.

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка