Тема с продължение: Защо да не направим плавателен канал и Дворец за децата в София?

Pan.bg 14 авг 2012 | 07:50 views (2442) commentaries(1)
img Преди няколко месеца ПАН.БГ и сп."Клуб ОКЕАН" разгледаха в подробности темата за историята на нереализирания плавателен канал Панчарево-Павлово ето тук:
http://www.pan.bg/view_article-3-8451-Sofijskoto-more-kato-Sena-v-ParizhDa-ama-ne.html

Вчера в.24 часа продължи темата:

в.24 часа, Владо Даверов

Да направим детско царство вътре в София

ДЕЦАТА на двумилионна София бяха лишени от своето вълшебно царство. Оказа се, че собствениците на "Софияленд" не са имали намерение да инвестират в детското въображение, а просто са запазили мястото, за да строят небостъргачи. И общината в лицето на главния архитект Петър Диков се зае да търси общински терен. Намериха го някъде в дебрите на Западен парк, но този път добрите намерения отстъпиха пред желязната воля на група престараващи се еколози. Може би същите, които ни отнеха Витоша и които търчат угрижени подир всеки бръмбар въпреки откровеното му намерение да не изчезва.

Аргументът, че всеки детски център е задължително толкова зелен, колкото и паркът, въобще не ги убеждава, защото според тях не се знае колко червеи ще загинат при монтажа на съоръженията. Същото реши и уважаемият съд. Тогава какво да правим?
Моето предложение е простичко: да вкараме детското царство в града и да го превърнем в незабравимо приключение.

Трябва ни само плавателен канал, в какъвто хидроинженерите могат да превърнат преспокойно Владайска река. Наскоро бях в Амстердам и се заинтересувах каква е дълбочината на изкуствените канали. Оказа се 1,50 метра, а прословутите туристически корабчета и товарните шлепове газят едва петдесет сантиметра.

Най-ниските сводове на мостовете са приблизително колкото сводовете на мостовете по Владайска река, което се вижда с просто око. Нужни са няколко шлюза, но тук има думата науката. Световният опит показва, че система от подобни съоръжения контролира нивото на водата на огромни територии и при правилна експлоатация не допуска наводнения.

След като имаме реката, започваме да строим бъдещото детско царство. Ще изградим малък замък на Сточна гара - базов лагер на първия отбор, примерно "жълтите", и подобен базов замък в началото на канала, до бул. "Никола Петков", за другия отбор, да кажем - "зелените".

Двата отбора си имат униформи, знаме, йерархия, въоръжение, корабче, изобщо всичко, каквото се полага на всяка рицарска войска. Целта на отборите е да стигнат първи и да завземат двореца, който може да бъде построен на празните пространста преди стадион "Септември", като по пътя си ще се наложи




да преодоляват различни фортови съоръжения, замъци на "врага", пещери, недружелюбно настроени "племена" и прочие препяствия, обект на подробно разработване в бъдеще.

Самият дворец ще представлява нещо близко до някогашния Софияленд, разбира се, много по-обогатен. А защо да не го наречем Ривърленд, след като цялото пътеществие ще бъде по вода?

Предвидена е награда и за победителя, да речем "Сертификат за влизане във временно владеене да Вълшебното царство", като притежателите на подобни сертификати организират в края на всяка година състезание помежду си. Предложенията са безкрайни, затова спирам до тук.

Косвените ползи от приказната река, която предлагам, са много. Каналът може да се удължи и след Сточна гара, да се свърже с Перловска река и да се превърне в туристически маршрут, това първо.

Второ: около реката ще започнат да израстват къщи и кооперации със значително по-раздвижена архитектура и дори най-налудничавите проекти ще намират защита в предварително поставеното условие, че са част от приказка. Нещо, което в нормални условия би изглеждало доста нелепо.

Трето: защо да не се развие малък товарен флот, все пак речният транспорт е най-евтин.

Четвърто: София ще разполага с атракция, пресичаща града от единия до другия край, каквато няма аналог в света. И прочее, и така нататък...

Не съм забравил, че каквото и да говорим, става дума за пари. Инвестициите очаквам да дойдат от многобройните "лендове" в повечето световни столици, които, според мен, ще проявят интерес към подобен проект.

Една организация за събиране на средства от родителите също би имала успех, като става дума за съвсем скромни следства от всяко семейство, подадени чрез SMS и контролирани според закона.

Естествено, ще помага общината с нейните големи възможности. Още по-естествено смятам участието на многобройните туристически агенции, които ще получат съвършено нова и оригинална туристическа дестинация. И накрая - държавата. Все пак децата са над всичко!

Плавателният канал е стара мечта на софиянци. Отлежава от години и вече премина през доста амбициозен проект в края на миналия век.

Времето ни убеждава, че няма невъзможни неща и всичко зависи от добрата воля и сърцето на човека. Примерите са много, пръснати по целия свят. Дали не дойде и нашият ред да подарим на живота едно малко чудо?

Владо Даверов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  fras 22 авг 2012, 10:00
   
  0
   
  0

  Владо Далаверов както е известен в артсредите пак не си е пил ханчетата или е минал на хранилка към някой строителен бос с интереси към бреговете на Владайската река. Друго логично обяснение няма. Клинично - да.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка