Ври от паламуд край Балчик

Pan.bg 03 окт 2012 | 09:49 views (2315) commentaries(0)
img Радио Варна

Богат улов от паламуд радва тези дни рибарите от Балчик, след като години наред не е излизала такава риба. В момента цената паламуда там е около 10 лева за килограм. Надяваме се до няколко дни на още по-добър улов, каза председателят на рибарската общност в Балчик Росен Димов.

Той сподели разочарованието на колегите си, че по отредения рибарски порт нищо не се инвестира от собственика – държавното предприятие “Рибни ресурси”, и очакванията за вложения с евросредства не се случват.

През месец ноември рибари от Балчик ще обменят опит в Полша. “Ще научим как работи тяхната местна инициативна рибарска група и какво са постигнали по усвояване на еврофондовете”, сподели Димов. Като оптимистична той определи работата на община Балчик по стратегията на местната инициативна рибарска група Шабла – Каварна – Балчик. Скоро предстои да се кандидатства за европейски пари с два проекта. Единият е за модернизация на съществуващата лодкостоянка пред старата мелница в Белия град, а вторият е за монтиране на релса за приплъзване на плавателни съдове на сушата (хелинг) и организиране на екоучилище, свързано с риболовството. Очаква се решението за кандидатстване да бъде взето скоро от Общински съвет.

Общата допустима стойност по всеки от проектите е 150 хиляди евро, като проектите на Община Балчик са близки до максималния, каза директорът на ресорната дирекция Димитрин Димитров. Събаряне на старите рибарски бараки и замяната им с нови, модерни лодкостоянки, направени тоалетни, бани, складова база, са очакванията на балчишките рибари след реализацията на проектите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка