Антония Първанова пита ЕК дали ще осигури справедлив процес за задържаните български моряци в Испания

Pan.bg 22 ное 2012 | 16:16 views (2263) commentaries(1)
img След като българското външно министерство на практика е изоставило задържаните български моряци в Испания без елементарно съдействие, дори и превод, поради което те пропуснаха възможността да обжалват повдигнатите им от испанските власти обвинения, евродепутатът от НДСВ Антония Първанова постави писмен въпрос до Европейската комисия – „Смята ли Комисията да предприеме мерки, за да се осигури зачитане на правата на задържаните българи и извършването на прозрачен и справедлив съдебен процес, който зачита процесуалните права на задържаните?”

В питането си до Европейската комисия, озаглавено „Български моряци обвинени в участие в организирана престъпна група в Испания: грубо незачитане на процесуалните права на обвиняемите”, Първанова пише дословно:

„Разпределени са в четири затвора, назначени са им служебни адвокати и им е забранено свиждане с близките и получаването на колети от тях. Връчени са им обвинителни актове на испански език, без да е предоставен писмен превод (само сбит устен такъв) и не им е обяснено, че имат право да обжалват. Поради тази причина те пропускат 3-дневния срок за обжалване. Правата на задържаните произтичат от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. Правото на справедлив съдебен процес и правото на защита са посочени в членове 47 и 48 от Хартата на основните права на ЕС, както и в член 6 от Европейската конвенция за правата на човека. Базирайки се на гореспоменатите документи, се отчита тежко нарушение на правата на българските обвиняеми:

1. Липса на подходяща защита: на българските моряци са им били назначени служебни адвокати, които не са се срещали с тях нито веднъж. Служебната защита не е присъствала и по време на връчването на обвинителните актове.

2. Липса на превод: Официално постановлението за привличането на българите като обвиняеми е било на испански език и писмен превод не е предоставен нито преди връчване на обвинителния акт, нито след това.

3. Липса на информация по случая им: на българския екипаж не е било обяснено в нито един момент правото им да обжалват обвинителния акт и в какъв срок.

- Запозната ли е Комисията с горепосочения казус? – пита евродепутатът от НДСВ и продължава:
- Смята ли Комисията да предприеме мерки, за да се осигури зачитане на правата на задържаните българи и извършването на прозрачен и справедлив съдебен процес, които зачита процесуалните
права на задържаните?”

Българският евродепутат в процеса на проучване на случая с българските моряци е установила, че те са се оплаквали от бездействието на посолството ни в Мадрид. Официално от българска страна гаранция за пълноправна защита на българските граждани не е изискана, което е възможно съгласно международното право. Според експерти юристи България е могла да поиска обвинените българи да бъдат съдени от български съд под българска юрисдикция. Това не е направено, информира Първанова. Те дори са пращали документите на близките си в България, за да им ги преведат и да им ги пратят обратно, за да разберат за какво става дума, недоумява Първанова. Тя подчерта, че според български юристи мотивите на испанското разследване са неубедителни. Като аргумент за виновността на кап. Станчев е посочено, че в каютата му са намерени два джиесема. А за някой от моряците – че имали лаптоп или флашпамети. При обиските наркотици в каютите и капитанския мостик не са открити. Трите тона кокаин били в носовата част на кораба, до която моряците са нямали достъп. Въпреки всичко това от страна на посолството ни в Мадрид не е правен опит за оказване на помощ и подкрепа на обвинените българи, подчерта Антония Първанова.

www.ndsv.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  michmana 22 ное 2012, 17:47
   
  0
   
  0

  Е това ако е вярно, егати и държавата сме! Възмутен съм!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка