Отворено писмо на Съюза на подводничарите до президента на Републиката

Pan.bg 17 апр 2010 | 19:32 views (1698) commentaries(0)
img ОТВОРЕНО ПИСМО НА СЪЮЗА НА
ПОДВОДНИЧАРИТЕ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА
РЕПУБЛИКАТА

СОФИЯ: – ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА
БЪЛГАРИЯ И ВЪРХОВЕН ГЛАВНОКОМАНДВАЩ НА ВС
ГОСПОДИН ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ

КОПИЕ: – ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА
БЪЛГАРИЯ
ГОСПОДИН БОЙКО БОРИСОВ

КОПИЕ: – ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО
СЪБРАНИЕ
ГОСПОЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

Уважаеми господин Президент,
Управителният съвет на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), счита за крайно необходимо да се обърне към Вас, към председателя на Министерския съвет и председателя на Народното събрание, за да сподели безпокойството на всички свои членове за бъдещето на Военноморските ни сили, и в частност - на подводното ни плаване.
Съюзът на подводничарите в Република България бе създаден на 15 юни 2007 година и към момента членският му състав надхвърля триста души. Седалището ни е във гр. Варна, където е и най-многобройната ни секция. Имаме секции и в градовете София, Русе, Велико Търново, Козлодуй, Априлци и др. СПРБ е регистриран изначално през юли 2007 година във Варненския окръжен съд и пререгистриран, вече „в обществена полза”, пак там, със съдебен акт № 188/20.05.2009 година, по фирмено дело 3354/2007
година, като юридическо лице с нестопанска цел по смисъла на ЗЗЮЛНЦ.
Без съмнение, държавата ни изживява тежки дни на тотална криза - икономическа, финансова, политическа, социална и духовна. Кризата безусловно води до реформи, болезнени за обществото и за самата държава. Често именно реформите са един от начините за излизане от такива депресии.
Известно е, че в Министерството на отбраната е в ход поредният стратегически преглед на Въоръжените ни сили, чийто резултат, вероятно ще доведе до нови съкращения на персонал, техника и въоръжение. Без да подлагаме на съмнение компетентността на екипите, провеждащи прегледа, ще си позволим да заострим Вашето внимание в стратегическото направление по защита на морските пространства на България, които, между впрочем, като територия, са по-големи от държавата ни, и са триизмерни!
Още през шести век големият мислител и стратег Темистокъл е стигнал до извода, че „... който властва над морето... владее всичко!” Световно известни теоретици, изследвали през вековете въпросите, касаещи морската мощ на държавата, потвърждават и развиват гениалната му мисъл, изследвайки зависимостите на тази мощ от политиката, икономиката, и националните интереси на

държавата, като институция.
Изводите неизменно са, че морската политика на държавата зависи преди всичко от, забележете, степента на осъзнаване на националните интереси, свързани с експлоатацията на ресурсите в националните морски пространства на държавата!
Безспорна е зависимостта на тази политика и от реалните икономически възможности на държавата, нивото и характера на отношенията със съседите, поетите ангажименти и отговорности пред световната общност, както и от структурата и размерите на морските пространства.
Защитата на тези пространства на първо място зависи от способностите на Въоръжените сили на страната и в частност - тези на Военноморските сили.
В този смисъл, Управителният съвет на Съюза на подводничарите счита за нецелесъобразно евентуалното снемане от въоръжение на единствената ни действаща подводница, при следните аргументи:
- подводното плаване е сложен процес и подготовката на кадри за него изисква десетилетия, предвид усвояването му наново, до степен, че подводниците да изпълняват свойствените им задачи;
- в съвременни условия, предвид възможностите за наблюдение на Черноморския басейн, единственото средство, което може да следи трафика по море, оставайки „скрито” за обекта на наблюдение, или въздействие, е подводницата;
- световният опит от бойното използване на подводниците по време на война(конфликт) показва, че само констатирано излизане на подводница в морето(или просто нейното отсъствие от пункта за базиране), води до неимоверно нарастване на напрежението както на силите за борба с подводници, така и на целия театър на военните действия;
- отсъствието на подводница в състава на ВМС на практика ще направи невъзможна подготовката на корабите и вертолетите за борба с подводния противник;
- военната ни наука няма да може да развива подводните технологии, а това ще доведе до изоставане от световния опит в изследването на морските пространства и ресурси.

Уважаеми господин Президент,
От името на всички наши членове, както и радетели на подводното плаване в България, изказваме нашето категорично несъгласие с евентуалното извеждане от активния състав на ВМС на единствената ни действаща подводница - „Слава”, което ще доведе до загуба на способности и традиции, градени дестилетия!
В най-мрачния, по оценка на някои политолози, период от своето развитие, България имаше подводен флот!
Заявяваме също и своята готовност за организиране на законови протестни действия, в случай на приемане на решение за снемане на „Слава” от въоръжение!
Декларацията е приета на редовно заседание на УС на СПРБ, с протокол № 1 / 08. 04. 2010 година.

С уважение:
о.р. капитан първи ранг Станко Станков,
председател на УС на СПРБ

8 април 2010 г.
гр. Варна

Други публикации

Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Запомни ме на това устройство