ВМС на Индия ще получат 16 нови фрегати

Pan.bg 23 апр 2010 | 08:45 views (3313) commentaries(0)
img http://specpodgotovka.start.bg

През близките десет години индийските военноморски сили ще приемат на въоръжение 16 фрегати, построени с използване на технология стелт, съобщава IANS. Три такива кораба вече са внесени от Русия, още три ще бъдат построени в рамките на действащ договор, а останалите ще бъдат поръчани и построени в Индия. Става въпрос за фрегати клас Talwar, вече намиращи се на въоръжение във ВМС на Индия, и за Shivalik, строителството на които сега се извършва в индийски корабостроителници.

В Русия по поръчка на Индия бяха построени три фрегати проект 1135.6 клас Talwar - Talwar, Trishul и Tabar. Контракта за тяхното строителство бе сключен през 1997 година и е на стойност 1,56 милиарда долара. Фрегатите са предадени на ВМС на Индия в периода 2003-2004 година. По-късно бе сключен договор за строителство в Русия на още три кораба клас Talwar.

Водоизместимостта на корабите клас Talwar е около 4 хиляди тона. Те са способни да развиват скорост до 30 възла и имат запас на хода 4,5 хиляди мили. Въоръжението на корабите включва 100-мм оръдие, ракети 3М-54Э, "БраМос" и противолодъчни ракети. Освен това, на фрегатите са монтирани два торпедни апарата калибър 533 милиметра. В авиогрупата на Talwar влиза един вертолет Ка-28, Ка-31 или Dhruv.

Строителството на корабите проект Project 17 Shivalik започна в началото на 2000-те години. Очаква се главния кораб на проекта да бъде приет на въоръжение на 29 април 2010 година. На различни стадии на строителство се намират още два кораба от проекта - Satpura и Sahyadri. Предполага се, че те ще бъдат предадени на ВМС на Индия през 2011 година. Стойността на всяка фрегата е 23 милиарда рупии (520 милиона долара).

Водоизместимостта на фрегатите клас Shivalik е около 6 хиляди тона и могат да развиват скорост до 32 възла. Фрегатите са първите кораби, конструирани в Индия с използването на дизелови и газотурбинни двигатели. Shivalik са въоръжени с две 30-мм оръдия, 24 зенитни ракети Barak SAM и осем крилати ракети "БраМос". Освен това на корабите има противолодъчни ракети и торпедни апарати. Авиогрупата включва два вертолета Dhruv или Sea King.

image
Shivalik

image
Talwar

image
Dhruv
image

image
/219776849/in-articles

-->
border="0" />

Sea King

image
Ka-28

image
Ka-31
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка