JOHN L. HALL не бе само на протоколно посещение във Варна

Pan.bg 28 апр 2010 | 15:05 views (1895) commentaries(0)
img Атанас Панайотов

От 23 до 26 април т. г., на посещение във Варна бе фрегата JOHN L. HALL от състава на Шести американски флот в Средиземно море. Командир на кораба е капитан ІІ ранг Херман Пфафъл. По време на посещението бяха осъществени визити при командира на Военноморска база Варна комодор Емил Ефтимов и кмета на Община Варна Кирил Йорданов. Министър-председателят на България Бойко Борисов, заместник-министър-председателят и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и военният министър Аню Ангелов приеха поканата на американския посланик Н. Пр. Джеймс Уорлик и гостуваха на борда на кораба. Рок-групата към Представителния оркестър на Шести американски флот изнесе концерт за граждани и гости на Варна на сцена „Раковина” в Морската градина. Бе осъществено благотворително посещение на членове от екипажа на USS JOHN L. HALL в детски дом във Варна. Състоя се баскетболен мач между отборите на фрегатата и военноморската база. На 26 април т. г. американският военен кораб отплава от Пристанище Варна-изток.
Но JOHN L. HALL не бе само на протоколно посещение във Варна. Времето на визитата бе използвано и за обмяна на опит с българските си колеги от Военноморска база Варна, както и за отработване на съвместни процедури по стандартите на НАТО. Офицери и старшини от дивизиона патрулни кораби с командир капитан II ранг Кирил Михайлов участваха в теоретически и практически занятия по планирането и осъществяването на бординг-операции на борда на фрегатата.
Планирано и проведено бе учение „ПАСЕКС” по превеждането на JOHN L. HALL по обследван предварително зададен маршрут съвместно с минния ловец „Цибър” с командир капитан III ранг Димитър Желев. Планиращ офицер и вахтен офицер по време на учението бе помощник-командира на „Цибър” капитан-лейтенант Антон Сърнев. Любопитен факт от учението бе и това, че и американският, и българският кораб носеха един и същ бордови номер: 32, но това не попречи предвидените дейности да бъдат изпълнени безупречно. През цялото време на пребиваването на фрегатата тя бе охранявана последователно от рейдовия миночистач № 53 с командир офицерски кандидат Атанас Колев, от рейдов минночистач № 56 с командир офицерски кандидат Николай Николов и от рейдов миночистач № 55, където новоназначеният командир офицерски кандидат Стойко Йорданов бе осигуряван от офицерски кандидат Николай Николов. Така военнослужещите от дивизиона миночистачни кораби с
командир капитан II ранг Георги Николов максимално използваха визитата на JOHN L. HALL в интерес на своята учебно-бойна подготовка.
Пред представител на вестника командирът на Военноморска база Варна комодор Емил Ефтимов заяви, че съвместните действия с американските колеги са подпомогнали подготовката на нашите военнослужещи за предстоящото традиционно тактическо учение „Галатея”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка