ДЕКЛАРАЦИЯ от Управителния съвет на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ)

Pan.bg 28 апр 2010 | 15:25 views (2618) commentaries(0)
img Уважаеми господин министър,
Управителният съвет на СПРБ на свое редовно заседание взе решение да се обърне към Вас, министъра на отбраната и областния управител на област с административен център Добрич, по повод декларация на областното ръководство на СДС Добрич, свързана с инициативата за издигане на паметник на загиналите край бреговете на България руски и украински подводничари от екипажите на петте съветски подводници, както следва: С-34, Л-24, Щ-204, Щ-211 и Щ-210.
Издигането на такъв паметник е инициирано от Руската подводна асоциация с председател г-жа Анна Аржанова в рамките на проекта „Памятник кораблям Великой Победы”, след проведеното изследване на останките на „Л-24” източно от н. Шабла.
Идеята бе подкрепена от Варненска и Великопреславска митрополия, както и от Московската духовна академия. На последните две институции принадлежи и предложението паметникът да бъде във вид на статуя на на Свети Николай Чудотворец, а в основанието да бъдат монтирани паметни плочи на загиналите подводници.
За съжаление, идеята е разбрана твърде изкривено от представителите на областното ръководство на СДС Добрич.
Уважаеми господин Министър,
На покойния президент на Франция – Франсоа Митеран, принадлежи изразът: „Войната е твърде сложно нещо, за да се остави само в ръцете на военните”. Блестящо!
Военният е човек, на когото политиците казват: „Този е врагът! Убий го!” И воинът изпълнява волята на държавата си. Това е негов дълг! И няма вина.
Загиналите в изпълнение на служебния си дълг членове на световното подводно братство заслужават паметници! Независимо от националната си принадлежност и това, против кого са воювали. Това ще бъде паметник на хората, а не на епохата, както се опитват да го представят опонентите на идеята! А статуята на Свети Николай Чудотворец никак не се асоциира с „окупатор”. И няма да се чудим къде да заведем десетките близки на загиналите, които всяко лято се обръщат и към нас, с желание някъде да положат цветя.
Напомням Ви, че във Варна има паметници на загинали френски и английски военнослужещи, както и братски гроб на загинали немски подводничари.
Ето защо най-настоятелно Ви молим – нека тази идея бъде осъществена в памет на ужасите от войната и останалите завинаги в морската бездна наши колеги по здрав корпус! Независимо от своята националност, това са били храбри мъже, които заслужават тяхната памет да бъде почитана!
С уважение:
председател на
УС на СПРБ
о.р. капитан І ранг Станко Станков
20 април 2010 г.
гр. Варна
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка