Четири потънали подводници има по българското крайбрежие

Pan.bg 28 апр 2010 | 15:29 views (2350) commentaries(0)
img Агенция "Фокус"

„По бреговете на България, под водата има още четири подводни лодки, а общия брой на загиналите съветски подводничари е 237 човека". Това каза Иван Кръстев председател на сдружение „Русофили" за Варненския регион, по време на пресконференция във Варна. Той заяви, че днешната пресконференция е по изключително важен повод. Кръстев припомни, че тази година на 9 май се отбелязват 65 години от Деня на победата във Втората Световна Война, а това е много важна дата, която символизира победа на цялото човечество. „Тази година цяла Европа и целия свят ще отбележат тържествено този юбилей", каза още Кръстев. Той добави, че в тази връзка в България ще се проведат ред мероприятия, на които достойно и на високо ниво ще има възможност да се говори за българския принос в това общо благородно дело.
Кръстев заяви, че миналата година, през лятото в района на нос Шабла е била открита потънала подводна лодка Л-24, български и руски подводничари са били на нея, направили са оглед и са почели паметта на загиналите. „Ние като благодарни потомци, като хора, знаещи и помнещи своята история, искаме на почетем паметта на тези хора, които са ни дали възможността на нас самите да живеем в настоящия, свободен мир", каза още русофила. Той добави, че българската асоциация на техническите подводничари и Руската подводна Федерация са започнали инициатива за поставяне на паметни плочи с имената на моряците-подводничари на нос Шабла. Централната част на този мемориал е фигурата на Свети Николай Чудотворец, който е покровител на моряците. „В неговия образ ние откриваме хуманитарната идея за почитане на паметта на загиналите на море. Тази идея се поддържа от Българската и Руската православни църкви", категоричен бе Кръстев. Той не скри, че работата по поставянето на плочите ще бъде тежка. Поради тази причина организациите са се присъединили към инициативата на български и руски подводничари, Съюз на бойното братство, Съюз на офицерите и сержантите от запаса, Съюз на военните инвалиди и много други обществени, български организации. Кръстев подчерта, че днес именно ще се отправи открито писмо към премиера Бойко Борисов, кмета на община Шабла Красимир Кръстев, до българските и руски медии, като организациите се обръщат към тях, за да подкрепят този благороден проект. „Уверен съм, че




в Русия руските граждани ще бъдат запознати с нашата инициатива за нов паметник на територията на България", категоричен бе Иван Кръстев. Той допълни, че в тези празнични дни, когато се отбелязва Деня на Европа и Деня на победата, реализирането на идеята за мемориала ще бъде техния уникален принос към общото дело.
image
Подводница Л-24
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка