Готвят проект за фундамента на "Дръзки"

Pan.bg 03 май 2010 | 20:16 views (2089) commentaries(0)
img Екип на Министерството на отбраната работи в момента върху проекта за укрепване на фундамента на кораба "Дръзки". Това съобщи за "Черно море" д-р Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей (Вн). Проектът се работи в столицата, но към днешна дата няма яснота около срока, в който трябва да е готов.
Както е известно, най-ценният експонат от Военноморския музей е заплашен от рухване. За проблема алармира през януари директорката Мариана Кръстева. Тя обяви, че каменните постаменти на кораба поддават и бавно се рушат заради тежестта на експоната и атмосферното влияние. Местната власт взе отношение по казуса, тъй като "Дръзки" е един от символите на града - по време на Балканската война легендарният миноносец торпилира турския крайцер "Хамидие" и го вади от морската битка. "Дръзки" е единственият в света запазен образец от този клас кораби. ОбС гласува 20 000 лв., а от МО също се ангажираха с решаването на проблема. В същото време по инициатива на д-р Мариана Кръстева бе обявена и дарителска кампания за набиране на средства, като по предварителни изчисления ремонтът трябваше да гътне 50 000 лв. Апелът за целево дарение бе отправен към граждани и институции в морската столица.
"До момента събраната сума е твърде малка - около 1000 лв. Затова отново се обръщаме към граждани и фирми да помогнат. Дарението е целево, т.е. всички могат да са спокойни, че парите ще бъдат изразходвани само и единствено за тази цел", заяви д-р Кръстева.
Според специалистите, ако спешният ремонт не бъде извършен, съществува реална опасност корабът да се килне настрани и да бъде изгубен безвъзвратно като исторически експонат.
"С никакви срокове на този етап не можем да се обвържем. Екип от МО бе на място, прави оглед, за да стартира проектът. Излизат обаче и други неща, които не бяха в предварителните сметки. За да се работи по постамента, е необходимо временно да се укрепи корабът, за да се обезпечи пълната безопасност на работниците. Това е допълнителен ангажимент. Като прибавим и забавената процедура с документацията, която е неизбежна в такива случаи, е ясно защо няма яснота около срока на ремонта", допълни шефката на музея.
До края на май пък трябва да приключи цялостният ремонт на сградата на музея. След излизането на работниците ще се премине към следващата
и най-важна стъпка - подреждане на експозицията, която ще има съвсем нова и модерна визия. За това също ще са необходими средства, тъй като се работи с художници, дизайнери и т.н. Това лято музеят вероятно ще остане затворен. "Ще хвърлим всички сили да предадем вид поне на парка, да не изглежда той изоставено място, когато минават туристите и гледат през оградата", завършва д-р Кръстева.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка