ИЗЛОЖБА ЗА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Pan.bg 05 май 2010 | 10:45 views (1789) commentaries(0)
img В навечерието на двете празнични дати – 6-ти и 9-ти май, днес на територията на Парк музея „Владислав Варненчик” бе открита тематична изложба „Втората световна война - 65 години по-късно”, която е дело на Националния военноисторически музей, Държавния архив – Варна, и Военноморския музей. С оригинални предмети и документи изложбата представя България по време на войната – от обявяването на неутралитета до включването в антихитлеристката коалиция за окончателния разгром на фашистка Германия. Акценти са присъединяването на Южна Добруджа, действията на Беломорския флот, участието на Черноморския и Дунавския флот в миночистенето, героизмът по сухопътните фронтове на Европа през1944 и 1945 година.

image

В словото си при откриването на изложбата директорът на ВММ д-р Мариана Кръстева направи военноморски прочит на войната и поздрави присъстващите участвали в нея ветерани. Сред експонатите бяха два от флаговете на построените на Бяло море български миночистачи, оръжие, лични вещи и отличия на офицери и матроси, копия на съдбоносни документи, оригинална карта на ликвидираните минни полета в морската акватория, част от униформата и отличията на присъстващата на събитието тогавашната доброволка санитарка Вярка Тонева.
image
На откриването на изложбата присъстваха кметът на Варна Кирил Йорданов, който сподели личните са пристрастия и емоции по историческата проблематика, началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев, членове на руското и полското дипломатически представителства в морския град, активисти на СОСЗР, военни ветерани, музейни работници и медии.


В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”,
снимки на автора
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка