„Калиакра” е визитната картичка на българското корабоплаване, според Атанас Панайотов

Pan.bg 05 май 2010 | 20:01 views (1512) commentaries(0)
img 05 май 2010 | 14:29 | Агенция "Фокус"
„Калиакра” е така да се каже визитната картичка на българското корабоплаване. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” ПР-ът на Параходство Български морски флот Атанас Панайотов. Ветроходът е построен през 1984 г. в Полша по поръчка на Параходство Български морски флот и е предназначен за българските морски кадри на всички равнища – и командни, и изпълнителски. Вветрилното му стъкмяването е тип баркентина. „Изключително красив, тримачтов ветроход. Общата ветрилна площ е над 1000 кв. м като се разгъне. Аз затова наричам „Калиакра” бягащата по вълните българска морска принцеса. Много красив, много атрактивен кораб. Експлоатира се непрекъснато. Навсякъде е развявал българския флаг – флага на България като морска държава”, каза Панайотов.
Корабът е дълъг 52 метра и е широк 8 м. „Така че на тези 8 м – тези 1000 кв. м си представете каква феерия, каква приказка е. Това е романтиката на мореплаването - най-романтичните времена, всички велики географски открития са свързани с ветроходството”, каза Панайотов.
Най-дългото плаване на нашата баркентина е било през 1992 г. в Гранд регата „Колумб” във връзка с годишнината от откриването на Америка от Христофор Колумб. Тогава тя беше на море почти 6 месеца. Баркентината е основен участник в регатите „Къти Сарк”. След реогранизацията на регатите „Къти Сарк” участва в подобни регати като практикантите на борда традиционно са от Висшето военноморско училище „Н. Йо. Вапцаров” във Варна, обясни Панайотов.
„Калиакра” е участвала и в много филми. Обикновено това са романтични морски филми. Използва се в различни руски и украински продукции. Тези държави си имат ветроходи, но предпочитат да наемат „Калиакра” за филма. Даже веднъж беше пребоядисан изцяло в бяло, а не в традиционния червен цвят корпуса, за да бъде по-атрактивен, по-интересен за зрителите на съответния филм, коментира Панайотов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка