Усвояването на Арктика: Русия строи атомни ледоразбивачи от ново поколение

Pan.bg 21 фев 2013 | 07:37 views (2561) commentaries(0)
img Усвояването на Арктика: Русия строи атомни ледоразбивачи от ново поколение

Гласът на Русия

bulgarian.ruvr.ru

Руското предприятие „Атомфлот” завърши приемането на заявки за строителството на два атомни ледоразбивача. Резултатите от конкурса трябва да бъдат обявени в най-скоро време. Главен претендент за спечелването на конкурсите е компанията „Балтийский завод”, която вече строи атомен ледоразбивач от ново поколение за „Атомфлот”.

Днес в целия свят само Русия разполага с флот от атомни ледоразбивачи и с всичко необходимо за строителството на нови кораби от този клас. А потребността от тях нараства. Работата е там, че действащият флот остарява, след 8-10 години той ще изработи своя ресурс. В този случай Арктика може да остане без ледоразбивачи на Северния морски път, който преминава близо до крайбрежието на арктическите морета, подчертава заместникът на Генералният директор на предприятието „Атомфлот” Андрей Смирнов:

- През последните 3-4 години, когато активно се развиваше международният транзит, се оказа, че ледоразбивачите са нужни, при това от ново поколение, по-мощни и широки. Собствениците на товари и кораби по целия свят се заинтересуваха от този път, защото той съкращава с една трета времето на пътуване в сравнение на маршрута през Суецкия канал. И още повече около Африка. Ние разширяваме сезона и преминаваме към цялогодишен режим на работа. И много собственици на кораби планират да построят кораби от подсилен леден клас, за да плават не само лятото, по и през зимата. А за това са нужни ледоразбивачи, които могат да осигурят прокарването на този път.

Възможностите на новите кораби впечатляват. Те са по-мощни от предшествениците си с 20%. Реакторите на новите ледоразбивачи могат да работят без презареждане на горивото вече не 5-6, а 10 години. 1,5 пъти ще намалее екипажът за сметка на допълнителната автоматика и новата техника, отбелязва генералният директор на компанията „Балтийский завод” Александър Вознесенский:

- Новият ледоразбивач е по-безопасен, снабден с най-новите съвременни елементи на защита. Той ще разполага с най-новите навигационни системи. Това е първият от атомните ледоразбивачи, който има двойно газене, което му позволява да работи и на Северния морски път, и в устиетата на плитководните реки. Той може да преминава през лед с дълбочина до 3 метра, като това е най-широкият от ледоразбивачите - 34 метра.

Ледоразбивачите ще разполагат със съвременни медицински пунктове, снабдени с най-модерно оборудване. Лекарите ще
могат да провеждат сложни операции по време на плаването. Това е особено важно, като се отчита отдалечеността от континента и трудностите с транспортирането на болни или пострадали.

Общата стойност на двата проекта ще бъде 86 милиарда рубли (около 3 милиарда долара). Строителството на ледоразбивачите трябва приключи през 2019 и 2020 година.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка