Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/%C5KR.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Нов руски екраноплан ще премине изпитания в Сибир

Pan.bg 25 фев 2013 | 08:10 views (3698) commentaries(0)
image" alt="img" /> Гласът на Русия

Иля Крамник

bulgarian.ruvr.ru

През май тази година в Якутия, се очаква да се проведат изпитанията на новия самолет-амфибия „Буревестник-24” - представител на семейството на екранопланите.

Заслужава внимание фактът, че към изпитанията е проявило интерес Министерството на транспорта на Якутия, в частност, отделът за воден транспорт. „Буревестник” ще бъде изпитан в река Лена на 600-километровата линия Якутск-Олекминск.

Като цяло, „Буревестник” се отнася към екранолетите - летателните апарати, както и екранопланите, които могат да се движат над повърхността, използвайки ефекта на екрана. Но за разлика от класическите екраноплани, те могат да се издигат и на големи височини. Изискванията към екранолета за различните режими на полет са съвсем противоположни: за планирането с ефекта на екран се изискват широки крила със специален профил и плосък широк корпус, а за полета - тесни крила и тесен корпус. Затова никой досега не е успял да направи машина, летяща не по-зле от добър самолет и при това притежаваща способности на екраноплан.

Създателите на „Буревестник” са се опитали да се справят с това противоречие, като са построили своя апарат по бипланна схема - ефектът на екрана се осигурява за сметка на широко долно крило.

Предполага се, че благодарение на тази схема „Буревестник” ще може еднакво ефективно да лети както над повърхността на водата, така и над земята.

Екраноплани се разработват практически във всички водещи авиационни държави в света вече отдавна, но до стабилно практическо използване така и не се е стигнало. Достатъчно сериозните ограничения на режимите на използване и „строгостта” в управлението засега не позволяват на екранопланите да бъдат надежно средство за придвижване.

До момента всички работи в тази област са се ограничавали с построяването на опитни екземпляри на екраноплани и екранолети. Ако създателите на „Буревестник” успеят да създадат машина, която може да бъде построена поне в малка серия, това ще означава успех, сравним с пробива на Робърт Фултън, който се смята за създател на парахода. Известно е, че кораби, снабдени с парна машина са били строени и преди Фултън, но именно неговата разработка се е оказала търсена - както заради характеристиките си, така и заради общото развитие на технологиите, което позволява да се започне серийно производство на новата за това време техника. Доколко създателите на „Буревестник” ще успеят да направят това, времето ще
покаже.

Снимка de.wikipedia.org/Stefan Richter/сс-by-sa 2.0
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка