Пиратите освободиха един от трите кораба с български моряци

Pan.bg 14 май 2010 | 11:31 views (1845) commentaries(0)
img http://mediapool.bg/
От 28-ми декември петима българи бяха отвлечени с танкера "Сейнт Джеймс Парк”

Сомалийските пирати са освободили британския химически танкер "Сейнт Джеймс Парк”, който беше отвлечен на 28 декември 2009 г. с 26 души на борда, между които и петима българи, съобщиха в петък от военноморските сили на ЕС в района (НАВФОР). Говорителят на НАВФОР Джон Харбър съобщи, че откуп в неуточнен размер е бил спуснат на кораба от въздуха на 13 май. Размерът на откупа не се съобщава.

В момента корабът плавал към по-безопасни води, като от НАВФОР следят движението му. Всички моряци са здрави. Екипажът на кораба е от петима българи, трима филипинци, трима руснаци, двама румънци, двама украинци, шестима индийци, трима турци, грузинец и поляк.

Имаме потвърждение от военноморската мисия на Европейския съюз "Аталанта", че е бил платен откупът на кораба "Сейнт Джеймс парк", но все още нямаме потвърждение за движението му, каза говорителят на Министерство на външните работи Весела Чернева. Очакваме да дадем повече информация, когато корабът напусне зоната от 600 мили, за да го обявим за освободен, посочи тя.

Сомалийски пирати похитиха химическия танкер "Сейнт Джеймс парк", плаващ под британски флаг от Испания за Тайланд. Корабът превозва 13 тона химически вещества, използвани в производството на пластмаси. Български моряци на борда му са наети от варненската фирма "Зодиак морски агенции-Варна" ООД. Мъжете са на възраст между 34 и 46 години. Четирима от тях са от Варна, а един - от Русе.

В момента има още два кораба с български моряци, отвлечени от сомалийски пирати. На борда на автовоза "Ейшън глори" има осем българи, в това число и капитанът. Корабът беше отвлечен на 2 януари тази година. Ирански медии твърдят, че той е превозвал военна техника за Саудитска Арабия. Няма скорошни данни за напредък в преговорите с похитителите.

Българският танкер "Панега" с 15-членен български екипаж на борда беше отвлечен във вторник от пирати в района на Аденския залив. Почти всички от екипажа са варненци, капитанът Румян Попов е от Балчик. "Панега" е плавал към Индия, където е трябвало да бъде нарязан за скрап. В момента на отвличането танкерът се намирал на 150 км от йеменския бряг, в международно признатия транзитен коридор, който се охранява от бойни кораби.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка