КОРАБИТЕ ОТ „БЛЕКСИФОР” ОТПЛАВАХА - ОБЗОР

Pan.bg 13 авг 2009 | 21:54 views (5227) commentaries(0)
img В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН” снимки от пресконференцията на автора

Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море „БЛЕКСИФОР” отплава на 11 август около 11 часа (последният кораб около 13 часа) от варненското пристанище под командването на комодор Георги Мотев.

image

image


Освен флагманския кораб – фрегатата „Смели”, в групата са още румънската корвета „Адмирал Мачелариу”, руският среден десантен кораб „Цезар Куников”, турската фрегата „Барбадос” и украинският кораб за управление „Славутич”. Съединението ще отработва задачи в два етапа на море, освен Варна ще посети пристанищата Севастопол (Украйна) и Новорусийск (Руска федерация), където ще се разформирова на 25 август. В сегашната активация на „БЛЕКСИФОР” участват около 600 военни моряци, корабите ще бъдат в трите пристанища общо 14 дни, а в седем дни на море ще проплават около 1100 морски мили.Фоторепортаж на Д. Ставрев от отпллаването

Първи се измъкна румънската корвета "адм. Мачелариу" 265. Въпреки че са строени в кризисните 1992-1996 6-те корвети тип "Тетал" не са лоши кораби и са доста добре въоръжени, особено в сравнение с нашите "Паук"-и 13 и 14, ама тези двигатели на мазут... При всяко даване на ход или промяна в режима пускат яко дим. Имам чувство че на ходовия мостик при остър вятър направо ще се издушат.
image

Втори бяха руснаците с СДК 158 "Цезар Куников" 158, на чийто борд отвън бяха се лепнали румънците. Братушките имат едни морпехи, дето гледат строго и са яко въоръжени.
image

СДК-то и корветата изчакват другите, румънците на са се подпалили, просто така си димят
image

Дойде време за втоата двойка - първо "външния" слой в лицето на украинския кораб за управление "Славутич" 510=
image

Последваха ги съседите им по пирс турската фрегата "Барбароса" 244, дето все не дават да ги снимат.
image

Кавалкадата завършиха домакините от "Смели" 11
image


2 дни по-рано - на 9 август, на официална церемония в 17.30 часа на площад „А.Новак” (пред входа на Морската градина) във Варна българските ВМС поеха за една година ротационното командване на Оперативната група
за военноморско сътрудничество в Черно море „Блексифор.” Представителният духов оркестър на ВМС изпълни химните на България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Слова произнесоха началникът на Щаба по подготовката на ВМС контраадмирал Пламен Манушев и досегашният командващ „Блексифор” украинският контраадмирал Виктор Носенко. Той предаде специалната командирска сабя на съединението на своя приемник комодор Георги Мотев – командир на Военноморска база Бургас. Двамата се разписаха за смяна на командването, а подписите им бяха утвърдени от оперативния командващ групата комодор Румен Николов – заместник-началник на Щаба по подготовката на ВМС и от присъстващите командващи на ВМС на черноморските държави без Грузия.

Официалните лица
image

Предаване на сабята
image

Грузия бе представена с национолния й флаг
image

В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН” снимки от събитието на автора
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка