„Исторически морета - 2010” продължава!

Pan.bg 23 май 2010 | 09:41 views (1991) commentaries(0)
img В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”, снимки на автора
Това, което в събота се случи в рамките на регатата, не може да се преразкаже, а само да се преживее. Този шанс имаха хилядите варненци и хората, дошли специално от вътрешността на страната. През целия ден те се качваха на корабите, разглеждаха, питаха, снимаха се. В своята история варненското пристанище никога не и било толкова отворена, да не говорим за толкова посещавана зона в наистина вече морската столица. Парадът на екипажите по най-главните улици са превърна в един подвижен и разнолик спектакъл – песни, танци и собствени „рецепти”. Трогателно бе участието в него (с инвалидните им колички) на няколкото практиканти от британския ветроход, чието име не напразно се превежда като „Упорит”. Инвалидите не се срамуваха от своето нещастие, гордееха се, че въпреки него могат да плават под ветрила. Аплодираха ги всички.
В шествието вече се включи и камерният екипаж на яхтата „Съни Куин” с шкипер Светльо Димиров – вторият български съд, участващ във втората гонка на регатата – Варна-Истанбул. „Кралицата” е единственият съд, построен от шкипера си, обиколил света, в екипажа на който в тази регата ще плава единственият свещеник – отец Койчо от църквата „Света Петка”.
Ритуалът по награждаването официализира известното вече класиране, но ощастливи практически всички екипажи, получили най-различни допълнителни и специални награди. Например „Калиакра” – „довела” флотилията във Варна, както и за 25-годишно участие в този тип регати на STI, а „Деваручи” – за най-добър готвач, т. е., който най-много е готвил – ветроходът му е бил най-дълго в морето, финиширал последен…". Наградите връчиха представителите на STI, кметът на Варна Кирил Йорданов, областният управител Данчо Симеонов, председателят на Общинския съвет Николай Апостолов, комодор Румен Николов –заместник началник на ВМС, и спонсори.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка