Доцент победи в клас „D”

Pan.bg 23 май 2010 | 09:45 views (2241) commentaries(0)
img Валентин Димитров, снимки на автора

Първо място в своя клас „D” и трето в генералното класиране в гонката Волос – Варна зае руската яхта „Акела”. Тя носи името на персонаж на английския писател Джоузеф Ръдиард Киплинг от детско-юношеските му книги за джунглата – онзи вълк, водачът на глутницата, силен, опитен и винаги начело. Посланието, закодирано във вълчия патрон, чиито образ лодката носи на двата си борда на носа, а екипажът - на „униформените” си фланелки, има две превъплъщения. „Акела” е флагман на яхтклуба от 10 лодки, собственост на Университета по водни комуникации (по-известен с бившето си име - Университет по воден транспорт) в Санкт Петербург и във всички регати, в които участва, заема първите места.
image

В продължение на последните 15 години шкипер на яхтата е Алексей Чегуров – доцент в катедрата по физкултура, комуто е поверена секция „ветроходство”. Под неговото управление в последните години „Акела” е участвала 8 пъти в регати от типа „Tall ships”, в които 5 пъти е вземала „комплекта” първи места – в гонките, в своя клас, в генералното класиране, първа финиширала и т. н. Ден преди да получи наградата за гонката Волос – Варна, на борда на традиционната победителка специално за списание „Клуб ОКЕАН” Алексей разказва за нейната история, екипаж и плавания.
image

„Акела” не е млада яхта – построена е преди 25 години в Полша, през които участва 13 пъти в международни регати. Дълга е близо 14 метра, широка – 4 метра, гази 2.40 метра, има водоизместимост 12 тона, мачтата й е висока 20 метра. По време на капиталния ремонт през 2000 година двигателят й е подменен с модерния „Янмар 37”. Плаваме предимно в Балтика и северозападна Европа. До сега най-далечната ни дестинация бяха Канарските острови, от днес – Варна. Отчитайки, че на север навигацията едва сега започва, за да участваме в „Исторически морета 2010” още през октомври миналата година закарахме „Акела” в Лас Палмас на остров Гран Канария, където имаме сътрудничество
с тамошния университет. Отплавахме на 1 март към Гибралтар, за да влезем за първи път в Средиземно, а след това – и в Черно море. Гордея се с моя старпом – Анастасия Подобедых. Тя ми помага както на борда, така и в университета. Там е старши преподавател в катедрата по физкултура. Наред с общата проблематика, и тя има насоченост специално към обучението по ветроходство. В този спорт през 1996 година още като студентка е участвала в Олимпиадата в Атланта, САЩ”.
image

В разговора се включва и старпомът Анастасия: „Акела” има двойствено предназначение. Като най-голяма яхта и флагман на университетската флотилия, тя дава възможност за участие в красивия ветроходен спорт и ни радва с високи резултати. Не по-малко важно е и обучението по ветроходство на нашите студенти. Във всяко плаване имаме по 7 практиканти - момичета и момчета. Сега на яхтата преобладава дамското присъствие 4 на 3 сред студентите и 5 на 4 в екипажа. В следващото плаване точно в това съотношение ще преобладава другият пол. По-важно е, че всички се стараят еднакво, няма никакво разделение на задълженията. Момичетата работят добре с ветрилата, а момчетата готвят вкусно. И сме чудесен екипаж”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка