„Исторически морета 2010” - неделя - 23 май

Pan.bg 24 май 2010 | 10:24 views (2428) commentaries(0)
img Валентин Димитров, снимки на автора

Хлад, жега и дъжд, които се редуваха в неделния ден, не попречеха на рекорден брой посетители да се докоснат до магията на ветроходството. Обект на най-голям интерес отново бяха корабите от клас „А”. В чакащите де се качат на корабите върволици днес се чуваше и много повече чужда реч.
Сутринта на демонстрацията на „БУЛСАР” – доброволческа организация за спасяване на море, официални гости бяха областният управител Данчо Симеонов, кметът Кирил Йорданов, адмирал от резерва Романо Гранди – председател на Южноевропейското крило на Международната морско спасителна организация, Сергей Руденко – председател на руската Фондация „Поиск”, ексминистърът на отбраната вицеадмирал от резерва Димитър Павлов, екскомандващият ВМС адмирал от резерва Христо Контров, а в множеството можеха да бъдат забелязани и висши служители от министерството на транспорта.

image

image


image

image

image

image

В екшъна с емблемата на „БУЛСАР” участваха един самолет на „Транс ком” ЕООД, два вертолета на Авиоотряд „Варна”, катери „Корсар”, „Акула”, „Ники джуниър”, „Жа Ни” и други, както и над 50 доброволци – различни специалисти, морски офицери от резерва, 21 ученици от Морската гимназия „Св. Николай Чудотворец” от Варна. Учението, ръководено от Мобилен спасително - координационен център, използващо нискостойностна система за комуникация, осигурявано от координатори и лекар, е по вътрешна процедура „SAR-2” на доброволческата организация, която опираща се на условно завършен етап на търсене, е насочена към спасяване на бедстващи на море.
Реално над акваторията на пристанище Варна летателните средства разузнаваха обстановката, а плавателните средства оказваха помощ на бедстващата „Пинта”. Използвани бяха различни способи за вадене на хора (облечени в термокостюми) от водата – стрела, въжен трап, мрежа, стълба.
След обед във Фестивалния и конгресен център ръководството на регатата проведе „капитанския брифинг”. Поздравени бяха новите 3 яхти, които допълнително се включват във флотилията във втората гонка Варна – Истанбул, сред който и българската „Sunny Queen”. Уточнена бе необходимостта от влекачи, последователността на напускане на пристанището, районите за изчакване по класове, ред и дистанции
на самия парад на ветрилата от 13 часа, както и стартовата процедура от 16 часа. „Калиакра” ще води парада на ветрилата.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка