В МОРСКОТО УЧИЛИЩЕ - ДВАМА НОВИ ДЕКАНИ

Pan.bg 31 май 2010 | 14:37 views (6638) commentaries(0)
img В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”, снимки на автора

По-добър или не чак толкова, многократно променян през последните години, новият Закон за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) предизвика промени и в ръководния състав на военните учебни заведения. Съгласно неговия чл. 97(3) „Факултетите в състава на военните академии и висшите военни училища се ръководят от декани, които са военнослужещи и са хабилитирани лица”. Предишният ЗОВС изискваше точно обратното – деканите (естествено хабилитирани) да са цивилни преподаватели. На 11 май т. г. Общото събрание на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” изпълни поредния такт от възвратно-постъпателния процес „военизация - девоенизация”, който от години тече във военното образование. Година преди изтичането на мандата им бяха освободени деканите на Факултет „Навигационен” – доц. д-р инж. Чавдар Александров, и на Факултет „Инженерен” – доц. д-р инж. Марин Недев, а на техните места до април 2011 г. бяха избрани хабилитирани офицери.
Декан на Факултет „Навигационен” е капитан II ранг доц. д-р инж. Николай Великов.
image

Той е каварненец, ситуационно роден във Варна на 22 юли 1965 г. Завършил е ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” през 1988 г. по специалност „Морски свръзки за ВМС”. Три години е взводен командир в Свързочния полк на ВМС, след което в училището последователно е докторант, асистент, старши асистент и главен асистент (една година и към катедра „ВМС” на ВА „Г.С.Раковски”). Завършил е Военноморския колеж на САЩ в Нюпорт, Род Айлънд, други специализирани и езикови курсове у нас, САЩ и Англия. Доктор е от 1999 г., доцент – от 2009 г. Кръгът на научните му интереси обхваща различни страни на комуникационните мрежи и системи, по които има редица публикации у нас и в чужбина. От 2005 г. до сега е директор на Департамента за следдипломна квалификация към Морското училище.
Декан на Факултет „Инженерен” е капитан І ранг, доц. д-р инж. Иван Иванов.
image
Той е роден на 28 януари 1958 г. в гр. Шумен. Завършил е ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” през 1982 г. по специалност „Корабни енергетични машини и механизми за ВМС”, езиков и педагогически курс. Докторска дисертация защитава през 1991 г. В продължение на 4 години е механик на звено (и на
катер) в Бригадата леки сили в Созопол. Цялата му следваща реализация е в катедра „Корабни силови уредби” на Морското училище, в която последователно е докторант, старши асистент, заместник-началник и отново главен асистент. Преподавал е по 4 дисциплини, ръководил е над 45 дипломанти, автор е на 3 разработки, 2 учебни пособия, над 30 научни публикации. От 9 февруари 2007 г. е доцент, а от 10 май – началник на катедра „Корабни силови уредби”, до избора за декан.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка