ВАРНА Е ДОМАКИН НА НАЙ-ЗНАЧИМАТА ПРОЯВА В ИСТОРИЯТА НА РОДНОТО СПОРТНО ВЕТРОХОДСТВО

Pan.bg 24 авг 2009 | 14:27 views (6048) commentaries(0)
img Чавдар Александров (вляво) и Корин Макензи
image

В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН” снимки на автора и интернет

На 23 август, неделя във Варна се открива Европейското първенство по ветроходство в най-стария (лодката е създадена през 1949 г.), най-масовия и олимпийски (от 1952 г. в Хелзинки) клас „Фин”.


Пресконференция на 21 август
image

По този повод на 21август в пресконференция в Двореца на културата и спорта в морската столица участваха официалният гост на състезанието Корин Макензи – изпълнителен директор на Международната „Фин”-асоциация (създадена през 1956 г.), Чавдар Александров – президент на Българската федерация по ветроходство, Камен Фильов – член на Съвета и председател на комисия към ISAF, Калинка Попстефанова – шеф на Дирекция „Младежки дейности и спорт” в Община Варна, и Стефан Кръстев – ветроходен съдия.
За първи път Европейското „Фин”-първенство сe провежда в България, в акваторията на Черно море и въобще в източноевропейска държава. Проявата е и най-значима в историята на спортното ни ветроходство, домакинствало до сега не по-престижно от балканско първенство, както и едно европейско и две световни състезания, но за младежи и ветерани . В надпреварата ще се впуснат 78 състезатели (от тях 7 българи ) от 26 държави в т. ч. от САЩ и Австралия (първенството е отворено), сред които е ветроходният елит в този клас. Главен съдия е Петер Реджо – съдия на „Пекин 2008” и трикратен главен съдия на „Купа Америка”.

image

От понеделник до петък следващата седмица в 12 часа ще започват гонките във Варненския залив (при лошо време във Варненското езеро), в събота са гонките на 10-те най-добри състезатели, когато от 19 часа във Фестивалния и конгресен център ще бъде награждаването на победителите. (Информация и снимки от първенството – www.2009finneuropeans.org).

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка