КИС върши работа за ВМС - мотивация и… преклонение пред морето

Pan.bg 18 сеп 2013 | 09:52 views (3523) commentaries(4)
img в.Българска армия

Гъвкавост и бързина за вземане на решения в критични моменти, висока мотивация и… преклонение пред морето, са едни от най-важните качества, които трябва да притежава комуникационно-информационният специалист във флота. Това заяви за в. „Българска армия” началникът на отдел „Комуникационни и информационни системи (КИС)” в Командването на Военноморските сили (ВМС) капитан първи ранг Петко Петков.
По думите му във военния флот към момента се изпълняват два важни комуникационни и информационни (КИ) проекти. Единият е съвместен

между НАТО и България

- „Способности от брегово базирани военноморски комуникационни системи за командване и управление на надводни кораби” (BRASS). Предвидено е да завърши до края на 2015 г. Другият е доставка на ново КИ-оборудване по стандартите на НАТО за дооборудване на декларираните за участие в операции и мисии на алианса и ЕС корабни платформи на ВМС.
По думите на капитан първи ранг Петков спецификата на комуникациите на море е в това, че всичко се извършва в динамично променяща се среда от гледна точка на географско разположение, метеорологична обстановка, в различните структури и състав на участващите в операция или мисия корабни формирования.
Това води от своя страна до редица специфични изисквания към КИ- дейност: непрекъснат режим на работа 24/7 при всякакви хидрометеорологични условия, прилагане на комуникационни средства различни от традиционните - такива като визуални, звукови, пиротехнически, хидроакустически;

често преконфигуриране

на антенно-фидерното поле на комуникационните средства според местонахождението на кораба, обмен на информацията по комуникационните канали на английски език.
В момента напълно адекватни на нивото на водещите съюзници от НАТО са КИС на декларираните за участие в мисии и операции на алианса и ЕС кораби и новопостъпилите във ВМС хеликоптери „Пантер”. Частично са модернизирани и елементи на бреговите и мобилните КИС на ВМС.
Според капитан първи ранг Петков е необходимо усилията да се съсредоточат към целенасочено планиране на финансови средства по няколко основни направления: модернизиране в по-голяма степен на бреговите и мобилните КИС на ВМС в рамките на единната система C4ISR на БА; модернизиране в дългосрочен план на КИС на декларираните кораби в процеса на заложената тяхна цялостна модернизация при изпълнение на инвестиционните проекти на ВМС; надграждане на КИС на ВМС като среда за реализиране на

мрежово-базиран подход

Опитът от участието на български кораби в операцията „Обединен защитник” пред бреговете на Либия и в операцията на НАТО
„Актив индевър” през последните няколко години показа, че нивото на КИС на корабите от ВМС е напълно съвместимо с това на корабите от страните от Югоизточна Европа и е в съответствие с регламентиращите документи на НАТО. Изключение правят военните сателитни комуникации, каквито засега корабите нямат на въоръжение.
С изграждането и влизането в експлоатация на „Брегова радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница “ЕКРАН” през 2011 г., възможностите на ВМС на България за наблюдението на морското пространство и извършване на контрол на корабоплаването се увеличиха многократно, заявява капитан първи ранг Петков.
По думите му най-важните КИ-задачи, които трябва да решава ВМС в краткосрочен план, се изразяват в КИ-осигуряване както на декларираните сили за нуждите на Европейската политика за сигурност и отбрана и в състава на Силите за развръщане на НАТО, така и на корабите от ВМС, участващи в

мисии, операции и учения

зад граница. Активното участие във всички дейности, съпровождащи изграждането на компонентите от системата BRASS, както и поддържането на КИС на ВМС в състояние да осигурява командването и управлението на силите при изпълнение на произтичащите задачи от мисиите на флота в контекста на наличните и прогнозни ресурси, също са сред основните задачи. Не по-маловажно е разработването на изискваните документи при планиране на модернизацията на КИС на ВМС, както и при изпълнение на Целите на способности 2013 в частта за ВМС, изтъква офицерът.

-----------------------

Морзът още върши работа

Традиционните методи на комуникация като телеграфия (морз), светлинна и свръзка с флагове все още се използват при действията на корабите на море, казва капитан първи ранг Петков. Тези видове комуникации постепенно се налагат в практиката като неосновни и/или резервни.
Почти всеки командир на кораб от ВМС има в своята практика случаи на използване на аварийни комуникации при излизане на основната комуникационна система на кораба от строя по различни причини, казва офицерът.
„Показателен е примерът с базов миночистач „Прибой” с бордови номер 63. За кратък период от време на участието му във втората активация на силите на Черноморската военноморска оперативна група за взаимодействие „BLACKSEAFOR” тази година, основният начин за предаване на информация бе с използването на морзовата азбука”, казва капитан първи ранг Петков
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Cyber 18 сеп 2013, 19:31
   
  0
   
  0

  Защо в заглавието КиС "и"-то е с малка буква?
  То от материала е видно, че КИСа във ВМС е само радио и наблюдение и на всички ни е ясно, че специалистите по ИТ в армията (не само във ВМС колкото са останали) винаги са оставали на заден план след обединението на двата рода войски. Това с малката буква в заглавието ми идва вече в повече или във ВМС поради липста на съществен ИТ елемент, така си пишат съкращението.

 2. #2
  Preslav 18 сеп 2013, 19:36
   
  0
   
  0

  Моя грешка в бързината, поправено.

 3. #3
  star6inkata 19 сеп 2013, 21:58
   
  0
   
  0

  "Морзът още върши работа". Така е, но както винаги операторите на брега остават в сянка и пак нито дума за тях за денонощната вахта по време на активацията на силите на Черноморската военноморска оперативна група за взаимодействие „BLACKSEAFOR”.

 4. #4
  Моряче 26 сеп 2013, 02:13
   
  0
   
  0

  От статията не разбрах нищо за втория грандиозен проект на КИС-ВМС, може би господин капитанът да е имал предвид вече изградената и не работеща система "Екран"!? Направиха ми впечатление няколко неща - "Специфичните изисквания", които само за нас са специфични. Хареса ми това за честото преконфигуриране на антенно-фидерното поле... /Когато стигнах до английския език се разсмях от сърце/. Другото - единната система C4ISR на БА си е все още чиста фантазия и мечта за екипажите. Следващото - опитът от операциите... Там хората се смееха и се чудеха как сме допуснали кораб в такава операция без съответните комуникационни възможности, естествено направиха всичко възможно да не ни изложат /хората поне имат военна чест и достойнство/. В голямата и идейна част от изказването си господин капитанът е прав, но ако искаме да имаме флот съвместим с големите батковци трябва да го направим поне да "звучи" като такъв. Няма да коментирам колко са ни декларираните сили и т.н. средства за ЕС и НАТО, че ще ме привлекат под наказателна отговорност...Но - "По думите му най-важните КИ-задачи, които трябва да решава ВМС в краткосрочен план, се изразяват в КИ-осигуряване както на декларираните сили за нуждите на Европейската политика за сигурност и отбрана и в състава на Силите за развръщане на НАТО, така и на корабите от ВМС, участващи в мисии, операции и учения зад граница. Активното участие във всички дейности, съпровождащи изграждането на компонентите от системата BRASS, както и поддържането на КИС на ВМС в състояние да осигурява командването и управлението на силите при изпълнение на произтичащите задачи от мисиите на флота в контекста на наличните и прогнозни ресурси, също са сред основните задачи. Не по-маловажно е разработването на изискваните документи при планиране на модернизацията на КИС на ВМС, както и при изпълнение на Целите на способности 2013 в частта за ВМС, изтъква офицерът." Звучи ми някак си иезуитски! А на вас?Какво означава "Прогнозни ресурси"!? Че ще си позволим LINK-16 през 2016 година ли? А SATCOM-а сигурно ще се осъществи към 2024? Флотът има огромна нужда от модерна и работеща комуникация! И това могат да го кажат момчетата от КИС-а, които наистина правят магии, за да не се изложим пред чужденците... Все още стискам палци това да се случи... А после и малко по-добро въоръжение, а после и малко по-хубави кораби..., и така... МЕЧТАЯ СИ!!!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка