Корвета „Бодри” – 20 години във ВМС!

Pan.bg 28 авг 2009 | 17:24 views (12873) commentaries(0)
img В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”, снимки и личен архив на автора


Днес (28 август) във Военноморска база Варна тържествено бе отбелязана 20-ата годишнина от включването на корвета „Бодри” в състава на българските ВМС.
На честването присъстваха представители на щабовете на флота и на базата, но военни поделения, обществени организации, ветерани и голяма група от родното място на флотския герой старшина I степен Димитър Димитров – село Сушица, водена от кмета му Димитринка Калева.

Светена вода за здраве и благополучие
image


Награда за добра служба

image

Командирът на корветата капитан-лейтенант Владислав Караденчев
image

Първият командир на „Бодри” старши лейтенант (тогава) Сергей Лазаров (вдясно)
image

125 години ВМС– 8 август 2004 г.
image

Корветата по време на учение „БРИЗ”
image

Екипажът днес
image

Флагове и химн

image

ИСТОРИЯ:
Малкият противолодъчен кораб (по тогавашната класификация) с бордови номер 058 застава на пирса на Първи дивизион на 16 август 1989 г. На 25 август е вдигнат българският военноморски флаг. На 16 януари следващата година корабът е зачислен в състава на дивизиона, а със заповед на министъра на отбраната 081 от 14 август 1990 г. на кораба с бордови номер 14 е присвоено името „Бодри”. Първи негов командир в продължение на две години е старши - лейтенант (тогава) Сергей Лазаров. Корабът с най-модерно за времето си противоподводно, хидроакустическо и артилерийско въоръжение извършва първата стрелба с подводни бомби от РБУ-1200М още на 15 февруари 1990 г., първата торпедна стрелба – 12 дни по-късно, първата артилерийска стрелба – през следващия месец.
Тези първи страници от историята на корветата припомни капитан-лейтенант Владислав Краденчев – неин помощник-командир в продължение на 5 години, а от една година – 7-ми пореден командир на екипажа днес от 53-ма офицери, старшини и матроси. Той отбеляза и основните вехи в достойната биография на сплотения, отговорен и подготвен екипаж през изминалите две десетилетия – успешни участия в ученията на базата и флота, както и принос в евроинтеграционния
военноморски процес – традиционен участник в ученията „Кооператив Партнър” и „Бриз”, „гастроли” в гръцкото учение „Йолкос” (1998 г.) и второто развръщане на шестата активация на „БЛЕКСИФОР” (2007 г.), 6 пъти в турското учение „Черноморско сътрудничество”, многократни съвместни плавания с чужди кораби, посещаващи Варна и т. н. Блестящото представяне на корвета „Бодри” при всякакви условия в задачите на море я превръща в един от символите на професионализма на съвременните български ВМС.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка