Преди 160 г. ескадрата на Нахимов унищожава турски флот край Синоп

Pan.bg 30 ное 2013 | 08:30 views (1937) commentaries(0)
img blitz.bg


Синопското сражение е последната морска битка на ветроходи, състояло се на 18 (30) ноември 1853 г. и представляващо начало на Кримската война (1853 - 1856), обявена от султана на 11 (23) октомври.Руският флот, ръководен от вицеадмирал Павел Нахимов, разгромява и унищожава османския флот в течение само на няколко часа. Битката дава повод на Великобритания и на Франция да обявят война на Руската империя.

Важен момент е, че 13 дни преди сражението при Синоп, на 5 (17) ноември е проведен бой между руската парна фрегата „Владимир“ (адмирал Владимир Корнилов) и турския боен параход „Перваз Бахри“, завършил с пленяване на турския кораб. Тази битка и последвалото я Синопско сражение стават първите военни сблъсъци от Кримската война.

Вицеадмирал Нахимов начело на 84-оръдейните линейни кораби „Императрица Мария“, „Чесма“ и „Ростислав“ е изпратен от император Николай І в морски поход към бреговете на Турция. Акцията е предизвикана от данни, че турският флот, излязъл от Босфора за стоварване на десант в Сухуми и Поти, се е скрил от продължителна силна буря в морската база Синоп (на меридиана на Севастопол на южния бряг на Черно море).

Пристигайки пред Синоп, Нахимов вижда в пристанището леко превъзхождащи го по брой турски бойни кораби, закотвени под защитата на 6 брегови батареи. Вицеадмиралът решава да блокира тесния изход на пристанището и така да „заключи“ турците до пристигането на подкрепления от Севастопол, с които да атакува.

На 16 (28) ноември 1853 г. към отряда на Нахимов се присъединява ескадрата на контраадмирал Новосилски - 120-оръдейните линейни кораби „Париж“, „Великий княз Константин“ и „Три Святителя“, фрегатите „Кагул“ и „Кулевчи“. Така руският флот разполага със 720 оръдия, срещу които противостоят турските 476 корабни оръдия и 44 на бреговите батареи.

Решено е да се атакува в 2 колони: в 1-та, по-близо до неприятеля, са корабите от отряда на Нахимов, във 2-та са фрегатите на Новосилски, на които е възложено да следят действията на неприятелските параходи. Заповядано е градът и гражданските домове да бъдат максимално щадени, да се атакуват само корабите и батареите.

В утрото на 18 ноември (30 ноември) времето е дъждовно с поривист вятър, напълно неблагоприятно за атакуване на турските кораби. В 9:30 часа руската ескадра се отправя на рейда. В дъното на залива ги очакват 7 турски фрегати и
5 корвети, разположени дъгообразно под прикритието на своите брегови батареи. Зад бойната линия стоят 2 парахода и 2 транспортни съда.

Точно в 12:30 ч. е изстрелян първият снаряд от оръдията на 44-оръдейната фрегата „Аунни Аллах“, след което е открит огън от всички турски кораби и батареи.

Руските кораби се приближават на 300-350 м. от турските кораби, спускат котвите и откриват съкрушителен огън по противника. Стрелбата на руските артилеристи се отличава с висока точност и превъзхождащ темп.

Корабът „Императрица Мария“ е засипан със снаряди, като в хода на боя рангоутът и част от такелажа са повредени, а грот-мачтата остава закачена само на вантите. Въпреки повредите корабът напредва и стреля по неприятеля, като принуждава фрегатата „Аунни Аллах“ да акостира на брега. Тогава руският флагман обръща своя огън изключително по 44-оръдейната фрегата „Фазли Аллах“, която се запалва от яростния огън на руския кораб и е изхвърлена на брега. След това „Императрица Мария“ се съсредоточава върху 5-та брегова батарея.

Корабът „Великий княз Константин“ открива силен огън по 4-та батарея, по 60-оръдейната фрегата „Навек Бахри“ и кораба „Несими Зефер“. Вследствие на този огън първият кораб е взривен само след 20-минутен бой, обсипвайки с отломки и части от тела 4-та батарея, която след това почти спира да води огън. Вторият кораб е изхвърлен от силния вятър на брега, след като в борда му зейва пробойна.

Корабът „Чесма“ разрушава позициите на турските батареи 3 и 4.

„Париж“, стоейки на котва, открива огън по батарея 5, по корвета „Гюли-Сефид“ (22 оръдия) и по фрегатата „Дамиад“ (56 оръдия), в хода на боя взривява корветата и запраща на брега фрегатата, където я довършва. Вследствие на тежкия обстрел „Низамие“ (64 оръдия), чийто фок- и бизан-мачти са разрушени, а самият съд дрейфува към брега, скоро се запалва. Тогава „Париж“ започва отново обстрел на батарея 5.

„Три Святителя“ влиза в бой с фрегатата „Каиди Зефер“ (54 оръдия), като малко по-късно турският кораб е силно повреден и акостира на брега.

„Ростислав“ води тежък обстрел по батарея 6 и по корвета „Фейзе-Меабуд“ (24 оръдия), който по-късно също е принуден да се отправи към брега.

В 13:30 ч. в синопското пристанище пристига корабът „Одеса“, плаващ под флага на адмирал Владимир Корнилов, съпровождан от параходите „Крим“ и „Херсонес“. Корабите веднага се включват в боя, който вече е към края си. Силите на турците са силно отслабени - все още боеспособни са 5-та и 6-та батарея, но около 16 ч. и те са разрушени от масирания обстрел на „Париж“ и „Ростислав“. Пожарът, избухнал на корабите и укрепленията, скоро се пренася и върху част от града.

Оценявайки развоя на битката, 22-оръдейната фрегата „Таиф“, на борда на която се намират Мушавер паша и главният съветник на Осман паша - англичанинът Адолф Слейд, напуска бойния строй на турските кораби, предприемайки бягство в открито море. Благодарение на своята бързина „Таиф“ се измъква и съобщава в Истанбул за разгрома.

Ескадрата на Нахимов не губи нито един кораб, загубите в личен състав са 38 убити и 235 ранени. Турците губят над 3200 души, 200 са пленниците, включително командващият ескадрата адмирал Осман паша и 2 капитани на кораби

За победата при Синоп император Николай І награждава Павел Нахимов с орден „Свети Георги 2-ра степен”, пишейки в именния рескрипт: „С унищожаването на турската ескадра вие украсихте летописа на руския флот с нова победа, която завинаги ще остане паметна в морската история”.

Сега победата на руския флот край нос Синоп се отбелязва в Русия като Ден на войнската слава.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка