Вицеадмирал Румен Николов: 10 години в НАТО – погледът на ВМС

Pan.bg 30 май 2014 | 16:24 views (9374) commentaries(5)
img 10 години в НАТО – погледът на ВМС
Командирът на ВМС вицеадмирал Румен Николов пред сп. „Клуб ОКЕАН”


- Какво донесе членството на България в НАТО за ВМС като техника, способности, обучение, участие в учения на Алианса?
- Ще започна с това, че българските ВМС са първопроходците в нашите въоръжени сили относно усвояването и прилагането на тактиките, техниките и процедурите за воденето на бойна подготовка на НАТО. Освен това нашият флот допринесе и за „отваряне” на държавата ни към страните-членки на Алианса.
Нека си припомним, че ВМС бяха първите, които започнаха провеждане на съвместни учения със сили на НАТО. Първото национално военноморско учение с международно участие от серията „Бриз” се проведе през далечната 1993 г., а само две години по-късно започнаха и ученията Cooperative Partner по инициативата на НАТО „Партньорство за мир”, на част от които България беше домакин. С това се постави началото на първите визити на кораби на страните от НАТО в български пристанища. След 2004 г. тези посещения дори се увеличиха, като днес те са почти ежемесечни. Това от своя страна дава възможност на нашите ВМС да провеждат с тях съвместни учения с цел повишаване на оперативната съвместимост, подготовката на екипажите при участието им в учения и тренировки във времена на строги финансови ограничения в бюджета на отбраната.
На трето място бих посочил активното участие на ВМС в процеса по изграждане и развитие на отбранителните способности на Въоръжените ни сили в контекста на процеса на планиране на отбраната в НАТО. Важен етап в този процес е синхронизирането на методологията на планиране на отбранителните способности с тази в НАТО и поставяне на началото на планирането на отбраната, базирано на изграждането на способности. В резултат на това във Въоръжените ни сили и в частност във ВМС беше приет пакет Цели за способности, които да се развиват приоритетно. Тези способности обхващат широк спектър от области като например: развитие на противоминните способности, наблюдение на морските пространства, търсене и унищожаване на подводници, контрол на корабоплаването и защита на силите. В крайна сметка идеята на този процес на планиране е синхронизиране на планирането на 28-те държави и осигуряване на изпълнението на поетите задължения, модернизация на съществуващите оперативни способности и изграждане на нови способности и нови формирования.
src="http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/normal_kontra_admiral_Nikolov.jpg" alt="image" border="0" />

Не на последно място по важност е и ангажиментът на ВМС по изпращането на военнослужещи за попълване на международни длъжности за офицери, старшини и матроси в командванията на НАТО. С това не само се изпълняват поетите от Република България международни ангажименти, но и се осигуряват условия за придобиването на международен опит от работа в щабни структури на Алианса и работа в международна среда.
По отношение на подготовката на личен състав от ВМС след присъединяването ни към Алианса започна процес по хармонизиране на много наши ръководни документи, концепции и доктрини със съюзническите такива. Военноморското ни учение „Бриз” се превърна в отлична възможност за подготовка и сертифициране не само на наши кораби, но и на кораби от ВМС на съседни държави-членки на НАТО.
Относно придобитата техника в последните 10-15 години ще спомена закупуването на фрегатите и минния ловец от Кралство Белгия, придобития като подарък спасителен кораб от италианските ВМС, както и завършването през 2012 г. на проекта по изграждане на „Брегова радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница – „Екран”, с който ВМС модернизира способностите си за наблюдение на морските пространства. С това ВМС постигат ефективно командване, управление и контрол на корабоплаването в морските ни пространства и изпълняват основен ангажимент към колективната отбрана.
И въпреки че предизвикателствата от членството ни в Алианса са наистина сериозни, Командването на ВМС възприема тези задължения като механизъм за трансформация на флота ни към едни по-подготвени и по-модерни съвременни военноморски сили, оперативно съвместими, способни да участват адекватно в пълния спектър от мисии и задачи на НАТО.
- Кораби на ВМС редовно участват в операцията в Средиземно море Active Endeavour по чл. 5 от Вашингтонския договор. Какво показва статистиката – кои кораби, в кои години и за какви периоди бяха част от нея?
- Операцията Active Endeavour (OAE) е една от мерките на НАТО за борба с тероризма и се изразява във възпиране, защита и откриване на терористични действия в акваторията на Средиземно море. От 2004 г. практически израз на подкрепата на България за ОАЕ е ежегодното участие за срок от един месец в операцията с една фрегата. Мисията на фрегатата включва контрол на корабоплаването, осъществяване на наблюдение на морски превози в зоната на отговорност и извършваше проверка на кораби и товари съгласно поставените й от командващия операцията задачи. Фрегатата „Смели” постави началото на участието на кораби от ВМС в операцията с участието си през 2004 и 2005 г. През следващите 4 години от 2006 до 2009 г. фрегата „Дръзки” чрез своето успешно участие в Active Endeavour допринася за изграждане на доверие и повишаване на оперативната съвместимост с корабите от съюзническите държави. През 2012 г. бе ред на военните моряци от „Верни” да демонстрират мотивация и висок професионализъм при участието им в операцията. Миналата година фрегата „Дръзки” отново демонстрира подкрепата на Република България към колективната сигурност на НАТО чрез поредното си участие в Active Endeavour.
През 10-те години от членството на Република България в Северноатлантическия Алианс кораби от ВМС не са участвали в операцията само през 2010 г.
- Една от новопридобитите фрегати Е-71 от Кралство Белгия „Дръзки” участва и в операцията на НАТО край бреговете на Либия. Какви са оценките и изводите от нея?
- На 31 март 2011 г. Министерският съвет на Република България разреши изпращането на фрегатата „Дръзки” за участие в операцията на НАТО „Обединен защитник” в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия. Фрегатата изпълни задачи, свързани с извършването на охрана, конвоиране, проверка, отклонение и задържане на плавателни съдове в съответствие с приетите резолюции 1970 и 1973 от 2011 г. на Съвета за сигурност на ООН. Реализирането на това участие съответства на изразеното в Бялата книга на Въоръжените сили политическо ниво на амбиция за участие на България в операции и мисии зад граница в подкрепа на международния мир и сигурност. Освен това българските военни моряци чрез своето успешно участие дадоха видим и значим принос към общите усилия на НАТО за демонстриране на решимост и единна воля за справяне с възникналата криза в Либия. Участието в операцията допринесе за придобиване на опит от участие в съюзни операции и позволи на екипажа да натрупа опит в реални действия по контрол на корабоплаването. В процеса на планиране на участието за мисията щабът на ВМС и екипажът на кораба демонстрираха висока готовност и професионализъм.
- Засега обновяването на корабния състав на ВМС се осъществява с кораби „втора ръка” от страни-членки на НАТО. Това постави сериозни въпроси по отношение на поддръжката им. Как стои в момента въпросът с осигуряването на интегрирана логистична поддръжка на фрегатите Е-71, минния ловец „Цибър” и спасителния кораб „Протео” - има ли подписани рамкови споразумения, годишни договори, какво е общото им техническо състояние?
- Към настоящия момент не са сключени договори за интегрирана логистична поддръжка на споменатите от вас кораби поради ограничените финансови средства през последните години. ВМС имат подписани рамкови споразумения за техническа поддръжка на корабни радиолокационни станции (РЛС) на фрегати клас Е-71 и ремонт на газотурбинни двигатели на минен ловец „Цибър”. Поддръжката и ремонтът на материалната част на тези кораби са усвоени от определени чужди /външни/ фирми, но тяхната реализация на практика става много бавно и на сравнително високи и неприемливи за нас цени.
ВМС оптимално оползотворяват отпуснатите финансови средства за поддръжка и ремонт на въоръжението и техниката. Въпреки финансовите ограничения фрегати клас Е-71, минен ловец „Цибър” и спасителен кораб „Протео” са в добро техническо състояние и изпълняват поставените им задачи.
image
- Несъмнено една от най-успешните сделки по доставка на нова летателна техника е тази за трите броя вертолети AS 565 MB Panther на ВМС. Какви способности донесоха те на ВМС?
- Вертолетите Panther са единствените в страната, които благодарение на четириканалния автопилот и специалната подготовка на екипажите на ВМС са способни нощем да изпълняват задачи не само за търсене в морските пространства, а и да извършват спасителни дейности с използване на бордната лебедка.
Придобити са и способности за изпълнение на десантиране по парашутен способ от борда на вертолета.
Комуникационното и навигационното оборудване на вертолетите Panther отговарят на изискванията на ICAO (Международната организация за гражданско въздухоплаване), което позволява същите да се експлоатират във въздушно пространство, използвано съвместно от граждански и военни въздухоплавателни средства. Това е особено важно предвид разположението на авиобаза Чайка в центъра на контролираното от Варна-„Кула” въздушно пространство. Съвременното навигационно оборудване позволява използване на системите за кацане, разположени на летище Варна, а и на всяко гражданско летище, което заначително намалява минимума за кацане (видимост и долна граница на облачността) при полети в инструментални метеорологични условия.
- Гаранцията им изтече през 2013 г. Как ще бъде осигурена оттук нататък интегрираната им логистична поддръжка и предвижда ли се да бъдат доставени боеприпаси за бордовите оръдия и торпеда, за да се използват в пълна степен способностите им?
- Гаранцията на машините изтече през месеците октомври и ноември 2013 г. Обективен аргумент, доказващ качеството им, е фактът, че половин година след това и трите вертолета са „в строя”.
Всъщност процесът по осигуряване на интегрирана логистична подръжка (ИЛП) започна във ВМС преди повече от една година. Като резултат техническите спецификации за ИЛП на вертолетите и техните двигатели вече са утвърдени от министъра на отбраната. Към момента от дирекция „Инвестиции в отбраната” се организира процесът по обявяване на обществена поръчка за сключване на рамкови споразумения за ИЛП на вертолетите и техните двигатели.
Надявам се през четвъртото тримесечие на 2014 г. да бъдат сключени и първите конкретни договори за ИЛП на вертолетите и техните двигатели.
ВМС предприеха през 2013 г. необходимите стъпки за закупуване на боеприпаси за бордовите оръдия на вертолетите. Във финансовия план на ВМС за 2014 г. отново са предвидени необходимите за това финансови средства. Поради малките количества доставката е затруднена и към момента продължава търсенето на начини за осигуряване на тези боеприпаси. Положението с торпедата е по-различно поради значителната цена за придобиването им. Предвид финансовите ограничения в бюджета на БА и ВМС към момента закупуването на торпеда не е приоритет.
- Какво е становището на Щаба на ВМС по отношение на модернизацията на корабния парк – модернизация на фрегатите Е-71 с нови ПКР, нов ЗРК, нови радари, торпеда и нова CMS или придобиване на нов кораб от типа OPV/корвета, който да осигури в дългосрочен план въпросът за способностите на българските ВМС?
- Една от причините за успешното интегриране на българските ВМС в НАТО е придобиването на трите фрегати клас Е-71 и минния ловец клас Tripartite. За съжаление липсата на финансови средства за поддръжка на фрегатите доведе до ограничаване на оперативните им способности в момента. Следователно, за да могат българските ВМС да продължат да бъдат гарант на сигурността и безопасността на море, при това в невралгичен район като Черно море, където минава външната граница на ЕС и НАТО, е необходима модернизация на съществуващите платформи и придобиване на нови кораби.
image
Не е тайна, че в Инвестиционния план-програма на Министерството на отбраната до 2020 г. има три проекта, свързани с модернизацията на ВМС:
? „Модернизация на фрегати клас E-71 - модернизация на противокорабен ракетен комплекс”;
? „Интегрирана логистична поддръжка на вертолети AS565MB Panther” към проект „Интегрирана логистична поддръжка на вертолети AS532AL Cougar и AS565MB Panther”;
? „Модернизация на навигационни системи на кораби от ВМС”.
Както споменах преди малко, отпуснатите финансови средства за ВМС не позволяват да се стартират проектите за модернизация на фрегати клас E-71 и навигационни системи на кораби от ВМС съгласно предварителните планове. Това налага да се отложи тяхното стартиране. Има вероятност част от необходимото финансиране за модернизация на навигационните системи на кораби от ВМС да бъде поето от американска страна по тяхната програма за чуждестранно военно финансиране.
Ще премина към втората част от въпроса ви относно желанието на ВМС за придобиване на нови кораби. Командването на ВМС стартира разработването на проекта „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС”. Реализацията на този проект ще позволи да се подменят патрулните кораби от състава на ВМС, произведени в бившия СССР, които са към края на своя жизнен цикъл. Плавателен съд от такъв вид ще може да се насища с определени модули в течение на годините, докато стане наистина ефективен. Става дума за така наречените OPV (Offshore patrol vessel). Това са патрулни кораби за контрол на крайбрежието. Тези кораби ще притежават способности за осигуряване базирането и управлението на вертолети AS565MB Panther, както и на безпилотни летателни апарати.
Най-хубавото е, че има възможност новите кораби да бъдат построени у нас. Българските корабостроителници са в състояние да изградят платформата на кораба и да осъществят връзка със съответните водещи фирми по отношение насищането със сензори и въоръжение, така че всичко това да бъде монтирано в България.
С реализацията на този проект ще се осигурят способности на ВМС за следващите 30 години.

Интервюто взе Димитър СТАВРЕВ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Наско 30 май 2014, 19:15
   
  0
   
  0

  Тоя не трябва ли от 01.07 да се пъчи като вицеадмирал. Сигурно не му пука какво пише в указа на президента.

 2. #2
  morski 30 май 2014, 20:22
   
  0
   
  0

  Ne napisaha che VMS izpylnqva i zadachi v afganistan, daje v momenta ...

 3. #3
  Icko 30 май 2014, 21:31
   
  0
   
  0

  Ами противоминните сили(не е само Цибър), защо няма дума за тях?

 4. #4
  apolo75 31 май 2014, 09:58
   
  0
   
  0

  С една дума подводници......Обаче с тях правим руснаците Много неспокойни. А селд като сме руски "Троянски кон" в НАТО и ЕС няма да развиваме този ресурс. Извод: Предател. Руска подлога.

 5. #5
  dogan 31 май 2014, 17:41
   
  0
   
  0

  Как е възмпжно толкова празни приксзко да се изрекат?

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка