Делят пристанище “Варна – Изток” на две

Pan.bg 01 ное 2010 | 23:00 views (7774) commentaries(0)
img Пристанище “Варна Изток” образно ще бъде разделено на две. От първо до четвърто кейово място ще се ползва за зона за обществен достъп, а останалата част ще обслужва корабите, докато се реши въпроса с бъдещото място на порта.
В новия Общ устройствен план на Варна, цялото пристанище Варна Изток ще бъде заложено като зона за обществено ползване. В специфичните правила към плана обаче ще бъде записано, че преместването на пристанището ще стане, когато държавата има възможност и когато се избистрят противоречията за мястото на контейнерния терминал. Това съобщиха на пресконференция днес депутатите от ГЕРБ Павел Димитров и Свилен Крайчев. На срещата присъстваха още и народният представител Димитър Атанасов и областният управител Данчо Симеонов.
По думите на Димитров в момента идеята се съгласува с юристите. Той посочи още, че Министерство на транспорта е поискало месец и половина, за да изчисти проблема, но депутатите ще съдействат, срокът да се съкрати до 15-20 дни.
Държавата търси алтернатива, за да се откаже от заема на Японската банка за изграждането на контейнерния терминал, казаха още депутатите. По думите им, парите ще трябва да се връщат и те няма да решат проблема порта на Варна. Обмисля се и идеята да се търси концесионер, кандидати не липсват, каза Димитров.
Свилен Крайчев коментира, че до край ще се бори, контейнерният терминал да не е в Максуда. Той даде пример с кораб с размери дължина 300 метра и широчина 40 метра, който без проблеми влиза в пристанището в Констанца, но е абсолютно невъзможно да бъде обслужен в Езерото. По думите му, ако въпросният кораб ще се обърне и ще се превърне във втори Аспарухов мост.
Втората спорта точка в ОУП е косата писа за варненското летище. Експертите спорят за посоката на вятъра, която според специалистите от Министерство на транспорта е от североизток, а според експертите на екипа, изготвящ ОУП във Варна е изток. Това се оказва от изключително значение за безопасността на въздухоплаването, каза Павел Димитров. По думите му, данните трябва да се съгласуват и да се актуализират, за да може проблемът да се изчисти.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка