Круизният сезон в криза във Варна

Pan.bg 19 ное 2010 | 15:02 views (2212) commentaries(0)
img Тихомир Божанов

Едва 17 пасажерски кораба с 6764 морски туристи са посетили Морска гара –Варна през изминалия сезон. За сравнение през 2009 г. Варна е била предпочетена като дестинация от 25 круизни кораба с общо 12 927 пътници. Най-прозаичното обяснение за това е световната икономическа криза, която бе доста по-осезаема през 2009-та, когато всъщност се правят и планират заявките за корабните посещения през 2010 г.
Другата лоша новина: вече втора поредна година не функционира изключително удобната пътническа връзка Варна-Одеса, която се обслужваше от катамарана „Кримская стрела”. През миналите години докато работеше от услугите на тази линия се възползваха около 8000-9000 човека на сезон. Засега няма особено оптимистични индикации, че „Кримската стрела” ще полети и през 2011 г.
Въпреки не особено радостните новини от статистиката годината в никакъв случай не бе скучна за пътническите кейове на Пристанище Варна. Екипът на Морска гара - Варна, воден от новия началник на звеното к.д.п. Евгени Игнатов имаше ключова роля в успешното посрещане и домакинството на корабите от регатата “Tall Ships” – Исторически морета 2010, най-прочута регата за големи ветроходни кораби в света.
Интересен акцент през сезона бе посещението на 3 ултралуксозни и свръхголеми яхти с размери по 93 метра. Най-емблематичната от тях бе Мayan Queen IV, собственост на мексиканския милиардер Алберт Мауер, който е един от 100 най-богати хора в света. Любопитна подробност в иначе рутинните посещения на пасажерски кораби е визитата на Prince of Daphne. Корабът бе чартиран от българска туристическа компания, която организира и превози до нашите брегове 200 френски туристи, любители на византийската история и изкуство. Тези , а и други факти вече оборват схващането на скептиците, че вече Варна е само спирка за не особено платежоспособни туристи.
image
Снимка - Н.Златев
В края сезона от Пристанище Варна и нашия пътнически терминал се заинтерсуваха организаторите на провеждащото се във френското градче Ла Рошел световно яхтено изложение за морски спортове „Гранд Павоа”. Изключителна активност в това отношение проявиха от община Варна, където обещаха пълно съдействие на французите. Естествено по-прагматичните разговори се водиха в пристанището, където гостите споделиха, че просто искат да разширят територията на Гранд Павоа като стъпят в Черно море. Досега са отказали провеждането на изложението в
Истанбул, защото Турция не е член на Европейския съюз. В рамките на своята българска акция французите пообиколиха още Бургас и Несебър, но варненските общинари са уверени, че ако не идната, то най-късно през 2012 година „Гранд Павоа” или милонерския яхтен лукс ще се излее именно в Морската столица.
За следащата година посещение са потвърдили 17 кораба засега.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker