Започнаха морските изпитания на главната корвета клас MILGEM на турските ВМС

Pan.bg 10 дек 2010 | 15:46 views (2832) commentaries(0)
img http://svodka.start.bg

Започнаха морските изпитания на главната корвета „Хейбелиада” F 511 клас MILGEM, построена в истанбулската военноморска корабостроителница по поръчка на ВМС на Турция, съобщава „Джейнс неви интернешнл”.

Корветата MILGEM е предназначена за патрулиране и охрана на прибрежната зона, изпълнение на разузнавателни, антитерористични и спасители задачи и борба с подводници на противника.

MILGEM е първият надводен боен кораб, проектиран и построен от турски военни и граждански компании.

Секретариатът за отбранителна промишленост на Турция през 2005 година е предложил да бъдат закупени 12 такива кораба.

Първият опитен образец, получил името „Хейбелиада”, беше заложен на 26 юли 2005 г. и спуснат на вода през септември 2008 г. Стойността на главната корвета е около 260 милиона долара. Планира се корветата да бъде предадена на ВМС на Турция в началото на 2011 г. Вторият кораб от серията „Буйукада” беше заложен във военната корабостроителница през септември 2008 г., като се очаква той да бъде спуснат на вода през юли 2011 г.. В перспектива контрактите за строителство на следващите кораби от серията ще бъдат подписвани с частни турски компании за да се развива националната корабостроителна индустрия. Всичките 12 кораба ще бъдат приети на въоръжение до 2028 година.

Корветата MILGEM е построена с използване на „стелт” технологии и има дължина 99 м и водоизместимост около 2000 т. Силовата установка CODAG се състои от една газова турбина „Дженерал електрик” LM2500 с мощност 23 МВт и два 16-цилиндрови дизелови двигатели от серията MTU 16V 595 TE90 с мощност от по 4320 кВт. Максимална скорост - 29 възла, крейсерска скорост - 15 възла. Екипаж - 93 човека.

Според проекта, въоръжението се състои от 76/62-мм оръдие „Супер Рапид” на компанията „Ото Мелара”, ПУ Mk.49 GMLS със ЗУР RIM-116B, противокорабни крилати ракети. Корветата може да бъде оборудвана с хидролокатор и система за защита от торпеда.

Поставената от „Талес Недерланд” трикоординатна РЛС с кръгов обзор „Смарт-S” Mk.2 E/F-диапазон, оптимизирана за провеждане на операции в прибрежната зона, мултисензорната оптикоелектронна система за управление на въоръжението STING EO Mk.2 и електронно-оптическата система за прицелване AselFLIR-300 на компанията „Аселсан” са интегрирани със системата за бойно управление „Генезис, създадена от Центъра за разработка на програмно осигуряване на турските ВМС и турската компания „Хавелсан”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка