ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ВМС ПОЛУЧАВАТ НАГРАДИТЕ НА СПИСАНИЕ „КЛУБ ОКЕАН”

Pan.bg 27 дек 2010 | 22:33 views (6102) commentaries(0)
img Валентин Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН” - със съдействието на майор Иван Трендафилов

На 28 декември в 11 и 30 часа в Адмиралтейството във Варна по време на месечното съвещание на основния команден състав на флота, в присъствието на медиите, за девети пореден път ще бъдат връчени наградите на списание „Клуб ОКЕАН” за екипаж, офицер, старшина и матрос на ВМС за 2010 година. След номинации от поделенията, обсъждане във Военния съвет и решение на началника на ВМС контраадмирал Пламен Манушев, във вторник по реда на категориите ще бъдат наградени екипажът на базов миночистач „Прибой” от Военноморска база Бургас, капитан-лейтенант Антон Сърнев – помощник-командир на минен ловец „Цибър” от Военноморска база Варна, старшина I степен Петър Георгиев от Свързочния полк на ВМС и старши матрос Андрей Андреев от фрегата „Дръзки” от Военноморска база Бургас.

ЕКИПАЖ НА ГОДИНАТА
Българският военноморски флаг е вдигнат на базов миночистач „Прибой” на 16 декември 1983 г. За 27 години корабът участва в активна бойна подготовка, включвайки се в учения на дивизиона и на Военноморска база Бургас, в национални и международни учения от типа „Кооператив Партнър”, „Бриз”, „Ливекс”, „Нусрет”, както и в активациите на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море „БЛЕКСИФОР”. Проплавани са хиляди морски мили, достигнати са бреговете на Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна.
„Прибой” е носител на първата награда „Екипаж на ВМС” още при учредяването й през 2002 година. През миналата година като „Матрос на ВМС” бе награден старши матрос Тихомир Иванов, миночистачът бе номиниран за най-добър екипаж във флота, но наградата грабна фрегата „Дръзки”. Успехът сега всъщност е резултат от постигнатото от почти постоянния екипаж през последните две години. През миналата година е отработен целият цикъл на бойна подготовка, в отговорни учения с чуждо участие „Прибой” е сертифициран на първо ниво и полага основите на пълната си оперативна съвместимост по стандартите на НАТО, която убедително доказва през тази година.
Тя е изключително интензивна. През месец юли корабът се представя успешно в учението на ВМС с международно участие „Бриз/Сертекс 2010” - провежда разузнавателен поиск за неконтактни мини и отработва всички елементи от подготовката за сертификация на второ ниво. От 10 до 30 август

във втората активация на „БЛЕКСИФОР” за тази година „Прибой” участва заедно с кораби от ВМС на Румъния, Русия, Турция и Украйна. Между успешните епизоди на море се посетени военноморските бази в Констанца, Севастопол и Варна. От 4 до 14 ноември миночистачът участва в противоминното учение на турските ВМС „Нусрет 2010”. ”. Освен турски минни ловци и миночистачи, са включени и корабите от Противоминната група на НАТО в Средиземно море (SNMCMG 2). В хода на учението „Прибой” е оценен от екип и по критериите на НАТО като „напълно оперативно съвместим”. В края на ноември миночистачът реално се включва във финалната фаза на операцията по търсене и спасяване на изчезналите моряци от екипажа на потъналия кораб „Карам-1” край нос Емине.
Командирът на „Прибой” капитан-лейтенант Теодор Кабаков е роден в град Шабла, завършил е ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” през 2001 г. по специалност „Корабоводене за ВМС” и започва службата си като командир на артилерийска бойна част на базов миночистач в южното съединение. От началото на миналата година е командир на най-добрия кораб за 2010 готина. Според него за успехите и сертифицирането на базов миночистач „Прибой” заслуга има целият екипаж. Но все пак отбелязва активната служба и личен принос на лейтенант Христо Генчев – командир на щурманската бойна част, лейтенант Мирослав Георгиев – командир на минно-тралната и артилерийска бойна част, главния боцман офицерски кандидат Стоян Вълчев, офицерския кандидат Митко Иванов – старшина на свързочна бойна част.

ОФИЦЕР НА ГОДИНАТА
Капитан-лейтенант Антон Сърнев е роден преди 32 години в Трявна. Към морската Алма матер го тегли някаква фамилна традиция – дядо му отбива наборната си военна служба като матрос от Дунавската флотилия, брат на дядо му е служил на легендарния „Дръзки”, друг близък плава с търговските кораби. Момчето от Балкана е прието в Морското училище, което през 2002 г. завършва с най-висок успех сред корабоводителите за ВМС. Това му позволява да избере длъжност – командир на артилерийска и миннотрална бойни части на базов миночистач „Искър” от Военноморска база Варна.
Само след осем месеца кадровият вакуум го засмуква за дивизионен щурман. След нови 14 месеца днешният капитан-лейтенант заема една длъжност - помощник-командир, която и досега изпълнява последователно на три кораба - базовите миночистачи „Добротич” и „Капитан-лейтенант Евстати Винаров” и минния ловец „Цибър”. Последното назначение е от 1 юни 2008 г. в състава на първите 26 души – от септември част от българския екипаж на белгийския още кораб. На 9 февруари следващата година е вдигнат българският военноморски флаг, а във Варна „ловецът” пристига на 2 март.
Последните си две и половина години като помощник-командир на „Цибър” капитан-лейтенант Сърнев смята за най-голямото призвание и предизвикателство в досегашната си служба. За разлика от другите кораби, на минния ловец всичко започва „от нулата” – технологично нова материална част, организация, система на обучение и подготовка, плюс езикова „бариера”. Биографията на „Цибър” в българския флот се вплита в организаторската работа с екипажа на неговия помощник-командир, в личното му израстване до допуска за правоуправление.
През 2010 г. „Цибър” има една главна цел, която постига - оценяване на първо комбинирано (национално и НАТО) ниво с резултат, удовлетворяващ преминаването към второто ниво. До тогава обаче отработва пет тактически учения на единичния кораб. Той участва в тактическите учения на дивизиона и базата, плава в учението с международно участие „Бриз/Сертекс - 2010” в състава на Втората противоминна група на НАТО. В своя подрайон, подчинен на испанския минен ловец, „Цибър” извършва минотърсене около две денонощия, открива хидроакустически и двата предварително поставени симулационни обекта, идентифицира ги с подводния автономен апарат, обследва ги и ги маркира с корабната водолазна група. След това разменя „поща” с гръцкия флагман и буксира италианския минен ловец. Защитил убедително досегашния си апогей, „Цибър” продължава да поддържа техниката си, да усъвършенства организацията и подготовката си към следващата крачка – второ НАТО - ниво на оперативната си съвместимост. В този процес капитан-лейтенант Антон Сърнев търси баланса между целите пред кораба и мотивацията на всеки член от екипажа, а замествайки и отсъстващия си от септември командир, вижда своята мисия в довеждане на започнатото до успешен финал, което е и главен „тест” за самия него – става ли за командир.

СТАРШИНА НА ГОДИНАТА
Старшина I степен Петър Георгиев се смята за кореняк варненец, дори по-скоро - на квартал „Аспарухово”. Тук е роден на 24 май 1976 г., учил, служил, работи и живее със семейството си. Дядо му, чиито имена носи, четвърт век служи като мичман във ВМС. И в плановата, и в пазарната икономика баща му работи в сферата на кораборемонта. Петър поема неговия път, завършвайки Техникума по корабостроене и корабоплаване със специалност „Корабостроене”, но година и половина наборна служба в радиовзвода променят ориентацията. Командирът на подразделението капитан-лейтенант Борис Неделчев предлага на старателния, награждаван и вече уволняващ се старши матрос да остане на кадрова военна служба.
Само след месец почивка в „цивилизацията” през есента на 1996 г. със звание старшина II степен Петър Георгиев е назначен за командир на отделение в свързочното поделение. През 1998 г. вече е старшина I степен, а през 2000г. е издигнат на нова длъжност – дежурен по свръзки. По предложение на следващия му пряк началник – майор Весел Василев, е изпратен на едномесечен курс за командири на взводове в Морското училище. Засега кадровата ситуация не позволява реализацията на този му потенциал, но старшината си чака реда и добросъвестно си върши работата. Затова сред колекцията от грамоти от командира на поделението има и една, подписана лично от министъра на отбраната. По случай годишнина на Свързочните войски тя му е връчена през 2006 г. „за постигнати отлични резултати в бойната подготовка”.
Безупречната служба на старшина I степен Георгиев се върти в повтарящия се ритъм на седем – осем 24-часови дежурства на месец. Извън тях обаче, увлечението му по компютрите е превърнато в полезна за поделението нещатна, доброволна и безплатна дейност. Доверието към него, преминало и през заповед за достъп до информация, го прави причастен към процеса на планиране, организация, отчет и т.н., съпроводен като правило с компютърна обработка. Покрай този му ангажимент в период на временен кадрови дефицит зевзеците не пропускат да го удостоят с прякор „Началник-щаба”. Той не им се сърди, напротив – смята, че сред колегите му – всичките от два съседни набора в средата на 80-те години, цари доброжелателен и приятелски климат, който благоприятства и служебната реализация. Извън нея персоналните и семейни календари – запазена марка на самоукия компютърен дизайнер, радват всеки, на когото са подарени.

МАТРОС НА ГОДИНАТА
Старши матрос Андрей Андреев е роден на 1 октомври 1980 година в Бургас. В родния си град завършва СПТУ „Корабостроене” по специалност „Електронна техника”. С провеждането още на първите конкурси за набиране на матроси за кадрова военна служба той подава документите си с желание да бъде назначен на длъжност в дивизиона минни заградители във Военноморска база Бургас. На 16 октомври 2001 година е приет за кадрови военнослужещ и със звание матрос е назначен на длъжност командир на отделение миньори на минен заградител 703. Завършва отлично задължителния за длъжността курс. Участвал е във всички плавания на кораба по време на ученията на дивизиона и на базата. Задачите си винаги е изпълнявал образцово. Проявявал е инициативност, давал е пример на своите подчинени. През 2004 година получава звание старши матрос, а през следващата за постигани отлични резултати в бойната подготовка е награден от командира на Военноморска база Бургас.
След закриването на дивизиона минни заградители през 2008 година старши матрос Андреев е преназначен на длъжност старши писар на фрегата „Дръзки”. През следващата година фрегатата се включва в активацията на Оперативната група „БЛЕКСИФОР”, а през ноември 2009 година - в операцията на НАТО в Средиземно море „Актив Индевър”. Във всички плавания и мисии, както и в изпълнението на задълженията си през 2010 година старши матросът е стриктен и изпълнителен. Образцово изпълнява и функцията на плотер в състава на аварийната партия на фрегатата. Вече девета година реализираната му мечта да свърже живота си с морето, му носи чувство за пълноценност и удовлетворение от службата във ВМС. В по-далечните й перспективи фигурира старшински колеж и желание за достигане на ново кариерно ниво – старшина на бойна част.
Според командира на фрегата „Дръзки” капитан ІІ ранг Панчо Панчев старши матрос Андрей Андреев е изключително скромен и рядко дисциплиниран, откроява го желанието за самоусъвършенстване. Стриктно и точно изпълнява заповедите и поставените задачи и има изключителна подготовка за работата, която изпълнява. Със своята енергичност и инициативност е образец за матросите от аварийната партия на кораба.


image
Базов миночистач „Прибой”

image
Част от „Екипажа на 2010 година” и сертификационният екип. Втори отляво е капитан-лейтенант Т. Кабаков.


image
Капитан-лейтенант А. Сърнев


image
Старшина I степен Петър Георгиев

image
Старши матрос А. Андреев
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка