50 ГОДИНИ ШКОЛА ЗА ВОДОЛАЗИ

Pan.bg 24 окт 2015 | 08:44 views (7744) commentaries(2)
img 50 ГОДИНИ ШКОЛА ЗА ВОДОЛАЗИ
В. Димитров, сп. „Клуб Океан”, снимки на автора


На 23 октомври в Пункт за базиране Варна бе чествана 50-ата годишнина от създаването на Школата за водолази от Дивизион кораби със спомагателно назначение. Присъстваха бивши командири на школата, офицери, старшини и матроси, служили във формированието. Гост бе народният представител вицеадмирал о.р. Пламен Манушев. Слово за предисторията, създаването и развитието на школата произнесе командирът на спомагателния дивизион капитан І ранг Галин Манев.
След като поздрави водолазите с техния празник началникът на Щаба на ВМС капитан І ранг Коста Андреев от името на командира им контраадмирал Митко Петев награди с паметни подаръци капитан-лейтенант Илия Стойчев – командир на школата, и капитан-лейтенант Атанас Маринов.
От името на командира на Военноморска база – ВМС, комодор Мален Чубенков капитан І ранг Георги Пенев награди офицери, старшини и матрос от школата с грамоти.
От името на ветераните поздравления поднесоха бившият командир на школата капитан ІІІ ранг о.р. Константин Наумов и един от първите й възпитаници старшина І степен от резерва Илко Раев. След серия общи снимки в различни конфигурации водолазите показаха специално оборудване и демонстрираха някои от характерните дейности на леководолаз и среден водолаз.
Денят продължи със среща на поколенията, зад която по стара флотска традиция се крие коктейл. В навечерието на празника в зала „Морски сговор” на Военноморския музей бе открита фото-изложба за историята на школата. Изложбата ще бъде в музея около месец. Предстои издаването на подготвяния в момента алманах, посветен на Школата за водолази.

image
Капитан І ранг Коста Андреев награждава командира на школата.

image
Водолазите в строя

image
Грамоти връчва капитан І ранг Георги Пенев.

image
Слово на капитан ІІІ ранг о.р. Константин Наумов

image
Поколения водолази

image
На полигона

image
Преди спускането


image
Старшина І степан Илия Раев (в ляво) и капитан III ранг о.р. Иван Иванов

image
Изложбата във Военноморския музей


Слово на командира на Дивизион кораби със спомагателно назначение капитан І ранг Галин Манев


Уважаеми господин капитан I ранг, уважаеми офицери, старшини и матроси, уважаеми ветерани, гости и приятели на водолазите от Школата за водолази,image
Слово на капитан І ранг Галин Манев

За мен е чест да Ви поздравя с 50-годишнината от създаването на Школата за водолази – сериозна възраст на опит, мъдрост и сила. Постиженията на военноморските водолази са легендарни, а куражът им – ненадминат. Работата им е престижна, но изисква строго обучение и желязна воля. Дори и сред най-коравите мъже има такива, които се провалят. Водолаз на флота - няма такова войнско звание във ВМС. За него е необходимо дългогодишна, всеотдайна и самоотвержена работа и дейност като военен водолаз.
Все още не са открити конкретни данни за наличието на водолази в нашите пристанища преди Освобождението. Известно е обаче, че на всеки голям параход по онова време е имало водолазно имущество. В състава на руските флотски части, които действали по река Дунав по време на Руско-Турската Освободителна война през месец март 1877 г., били създадени две водолазни групи с командири унтерофицера - водолаз Густав Карлсон (от 1 август 1879 г. той е назначен във Флотилията и Морската част в Русе като водолаз и механик. Той има пионерен принос в развитието на водолазната дейност в българския флот и за подготовката на български водолази) и капитан - лейтенант Никонов със задача от първите дни на войната да оглеждат подводната част на кораби и съоръжения, да почистват от заплетени въжета винтовете на кораби, да участват в поставянето на минни заграждения и в изваждането на потънали кораби. Най-много работят по построяването и поддържането на понтонните мостове по река Дунав.
В годините след войната основно се е разчитало на водолази-чужденци, но въпреки това Управата на новостроящите се пристанища Варна и Бургас искала да наеме и българи. Затова от строежа на пристанището са се обърнали към военните моряци в гр. Русе. Оттам се е отзовал капитан – лейтенант Борис Попов - първияс офицер, завършил офицерски водолазен курс в Кронщат. Именно той през 1904 г. започва обучението на водолази и организирал Първата водолазна школа в България. Подготвените водолази били необходими за построяването на хелинга за миноносците във флотския район Варна. През месец октомври 1917 г. била организирана постоянна водолазна школа, подчинена на Портовото капитанство във Варна с ръководител подофицер-водолаз Димитър Аджемлерски. В края на войната, през 1918 г. във флота имало 14 водолази: 2 офицери, 2 подофицери и 10 моряци. От 1 януари 1921 г. започва да действа Първата водолазна школа с началник подофицер Вълчо Стисков като на година са били подготвяни по 10 водолази.
След промените през 1944 година към състава на Военноморска база Варна щатно е бил обособен водолазен взвод от пристанищната рота, а година по-късно - водолазен взвод от специалната дружина. И така се стига до 15 октомври 1965 година, когато като отделно подразделение се разкрива Школа за водолази към Дивизиона за охрана на рейда с първи началник капитан III ранг Иван Минков. В годините на утвърждаване, работейки при ниски температури, непрогледен мрак и изключително голямо налягане дълбоко под водата водолазите не могат да си позволят да допускат грешки, докато изпълняват важни задачи, за да се гарантира дейността на силите, свързани с проучване на дъното, характера на бреговата черта в области на действие на родовете сили на военноморския флот. Те осигуряват работата при строителството на кейовите стени и търсене на мини в подстъпите към пристанищата. Участват в евакуацията на потънала военна техника. Елиминират подводни препятствия по фарватера, като гарантират безопасната работа под вода.
Днес, освен специфичните дейности, извършвани от Школата за водолази, трябва да се отбележи и помощта, която се оказва на населението при бедствия, аварии и катастрофи. Водолазите са винаги на точното място – Аспарухово - 1975 г., Белослав - 1978 г., река Тополница - 1992 г-, Пристанище Варна - 2001 г. и т.н. За своите доблестни постъпки много от водолазния състав са наградени с високи правителствени награди и отличия.
Сега, 50 години по-късно, част от водолазния състав на Школата носи и специфично за ВМС дежурство – „Борден спасител“ на борда на дежурния вертолет. Това е нова способност, която дава възможност задачите, изпълнявани от водолазния състав да бъдат разширени. 50 години по-късно сред достойните мъже намира място и една жена, която с желание и воля се докосна до една мъжка професия и покорява с успех морските дълбини.
На този ден трябва да споменем и успехите на водолазната медицина, като неразделна част от подготовката на бъдещи водолази. Първите водолазни дейности, извършвани у нас при строителството на пристанищата и вълноломите във Варна и Бургас, са осигурявани от руски водолазни лекари. Водолазната медицина у нас започва своето развитие в началото на 60-те години, когато се извършват първите непрофесионални учебно-тренировъчни водолазни спускания. Основен източник на теоретични знания са чуждестранни, европейски и руски издания, което дава възможност за използване на постиженията и опита на водещи в света водолазни центрове и специалисти. В периода от 60-те години водолазните спускания се провеждат под строг медицински контрол и активно наблюдение на здравословното състояние на водолазите. Медицинското освидетелстване на водолазите се извършва под строг контрол, което създава условия за безкомпромисен подбор и недопускане на инциденти. Първите лекари със специализирана подготовка по водолазна медицина като докторите Й. Русев, П. Ганчев и В. Митев са участвали активно и в изследователски програми, подводни експерименти и спортно-състезателна водолазна дейност.
През тези 50 години, благодарение на усилията и себераздаването на личния състав и началниците на Школата за водолази, тя се утвърди като едно водещо специализирано подразделение, което подготвя кадри не само за ВМС, но и за БА, структурите на МО, МВР, НСО, а от 2015 г. и курсанти от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”.
Ще завърша с думите казани от капитан III ранг о.р. Иван Генов Иванов: „Ако искаш да станеш добър водолаз, ти трябва да приемеш подводния свят като своя среда, където можеш да живееш и работиш. Трябва да си един неутолим търсач и зрънце по зрънце да се самообучаваш.”
Честит празник мъже на честта!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  ОЗ 24 окт 2015, 20:21
   
  6
   
  0

  Поздравления на водолазите от флота.Да работят без проблемно.Но все пак да цитирам инструктора на водолазите в Белене:"Когато можеш да работиш в мътна и течаща вода,можеш да работиш навсякъде"!

 2. #2
  резервист 26 окт 2015, 04:53
   
  0
   
  0

  Честито на всички колеги от Школата! Илийката не трябва ли да става 3 ранг вече?! Живи и здрави!

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка