Пентагонът започна изпитания на безпилотния кораб „Морски ловец”

Pan.bg 03 май 2016 | 19:28 views (2187) commentaries(4)
img БЛИЦ

Цената на 40-метровия кораб е 20 млн долара

Американски военни започнали изпитания на безпилотния кораб „Морски ловец”, 40-метровият съд не се нуждае от екипаж на борда, съобщи Асошиейтед прес. Надводният кораб е предназначен за автономно плаване на разстояния няколко хиляди морски мили.

Изпитанията ще протекат в продължение на две години край бреговете на Калифорния. Корабът ще бъде тестван с цел оценка на възможностите му за маневриране и избягване на сблъсквания в зоната за корабоплаване. По времето на изпитания все пак ще има хора на борда, които в случай на опасност ще поемат управлението.

„Морски ловец” ще получава задачата, а неговата електроника е длъжна сама да се справи с изпълнението й. Съдът засега няма да е въоръжен, но ще е предназначен за борба с малко забележими подводници. В Пентагона отбелязват, че впоследствие безпилотните кораби ще бъдат използвани за превоз на товари.

Стойността на „Морски ловец” възлиза на 20 млн долара, а за цялата програма са отделени 120 млн долара.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Пресметлив 04 май 2016, 14:44
   
  5
   
  4

  120 млн. долара, които ще бъдат торпилирани с едно руско торпедо.... Имали ги, дали ги!

 2. #2
  Мърморкото 04 май 2016, 21:40
   
  1
   
  1

  Интересно корабче... Тримаран, добре ще плава в по-спокойни води. При як щорм в океана - също ще се справи, ама нищо няма да може да върши.

  От това, че ще бъде без екипаж (ако успее изпитателната му програма, разбира се...), най-хубавото му качество е това, че на дъното с това торпедо, за което говори #1, ще идат само паричките на американците.

  Въобще аз съм скептик за корабите без екипаж. Без да говоря за бойно използване, бих казал, че да плава в океана без да се допускат аварии като засядане, сблъскване - въобще маневриране в открити води - с това успешно ще се справи. Но в близост до брега и особено маневриране в теснини - канали и най-вече в пристанища - хм, скептицизма ми е огромен.

  А що се отнася до бойните възможности - то и сега основната работа се върши от компютрите и електронните сензори от всякакъв род. Човекът само натиска копчето, когато му подскаже компютъра.

  Така че дали си струва тоя експеримент? Пари имали - дали ги...

 3. #3
  ипм68 05 май 2016, 00:06
   
  3
   
  2

  ВРЕМЕ БЕШЕ ЗА ТАКЪВ КОРАБ БЕЗ ЕКИПАЖ-ЧЕ ТО С ТИЯ РУСКИ БРЪСНЕЩИ ПОЛЕТИ И ПОСЛЕДВАЛОТО ХАМЕРИКАНСКО ОСИРАНЕ СИ Е СУПЕР......

 4. #4
  полковникът 06 май 2016, 18:07
   
  0
   
  0

  Препоръчвам "ИСТОРИЯТА на 5 ОпЕск във фотографии" в 2 части (5-та Оперативна Ескадра-средиземноморска-на съветския ВМФ) на топвар.ру от 04.05. На "времето" бойните кораби/самолети не само са се сближавали опасно, но и са се сблъсквали (съв. есминец с англ. самолетон., съв. подводн. с фрегата "Нокс").

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker