Катерите на гранична полиция (СНИМКИ)

Pan.bg 25 юли 2016 | 15:12 views (22143) commentaries(3)
img Димитър Ставрев
сп. "Клуб ОКЕАН"Главна дирекция "Гранична полиция" на МВР охрянява морската граница на България чрез регионалната си структура в Бургас.

Регионална дирекция "Гранична полиция" - Бургас - зоната за отговорност на РДГП-Бургас включва брегова ивица от Селски дол в района на с. Резово до нос “Сиври бурун” с дължина 412 км., морска граница 378 км., вътрешни морски води 1000 квадратни км., териториално море 7000 квадратни км., прилежаща зона 7000 квадратни км., изключителна икономическа зона, гранична зона на сушата с дълбочина 30 км от бреговата ивица.

В РДГП-Бургас е изграден и функционира Черноморски Граничен Координационен и Информационен Център, като постоянно действащ орган, осъществяващ сътрудничество между органите за гранична охрана на държавите от Черноморският басейн по отношение на граничния контрол.

Центърът осигурява сътрудничеството с Националните Координационни Центрове (НКЦ) на Черноморските държави и обменя на информация в реално време за цялостната обстановка и сигурността на корабоплаването в Черно море. В допълнение ЧГКИЦ извършва 24-часово наблюдение на морската обстановка и контрол на корабния трафик в морските пространства на България, координира действията на силите при съвместни операции на море – граничен контрол, предотвратяване на престъпления, търсене и спасяване; обменя информация за заподозрени в незаконни дейности кораби и поддържа актуална база данни за тях /Списък на заподозрените кораби/; изготвя месечни, тримесечни доклади и обобщен тримесечен анализ на оперативната обстановка в региона.

Задачите на База Гранични Пполицейски Катери (БГПК) – Бургас са регламентирани в ЗМВР: Охрана на морската държавна граница – външна за ЕС, откриване и задържане на нарушители; Контрол на граничния режим в териториалното море, вътрешните морски води и пристанищата; Разкриване, предотвратяване и разследване на незаконни дейности в морските пространства - нелегална миграция, контрабанда на стоки, наркотици и оръжие, незаконен риболов и други; Контрол по опазване на околната и водна среда, флората и фауната, защитените видове и местности; Оказване на помощ и спасяване на хора и кораби при бедствия.

Структурата има подразделения в Созопол, където е управлението, и във Варна.

Представяме ви катерите с пристанище на базиране Созопол:

Най-големият катер е 525 "Обзор", пр. STAN PATROL 4207. Корабът вече участва в мисията на Frontex край бреговете на гръцките острови в близост до крайбрежието на Турция.

Има 2 катера пр. Р-157, подарени от Германия, произведени през 70-те
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > години на ХХ век. По принцип бяха доставени 3 - 526 "Несебър", 525 "Созопол" и 524 "Балчик", сега в експлоатация са 524 и 526.

"Шабла" и "Крайморие" са пр. FPB 21-010 и пр. FPB 21-018. 511 "Поморие" е пр. FPB 28-031

515 "Емине" е пр. Patrol 130

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Катерите на гранична полиция (СНИМКИ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/12 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  gODO 25 юли 2016, 16:25
   
  2
   
  5

  Изгнили корита за крайбрежни излети.

 2. #2
  d.stavrev 25 юли 2016, 16:33
   
  4
   
  1

  Отговор на коментар: #1
  Доста са по-нови от тези на ВМС, все пак по-голямата част са достаени с помощта на ЕС, т.е. след 2007 г.

 3. #3
  gODO 25 юли 2016, 22:38
   
  0
   
  1

  ВМС като част от армията отдавна е само понятие.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker