ШАРЕНО ФОТООКО: ТОЛ ШИПС - ПАРАД НА ЕКИПАЖИТЕ И МНОГО НАГРАДИ

Pan.bg 03 окт 2016 | 08:44 views (3496) commentaries(0)
img
В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН“, снимки на автора

През вторият ден от варненското домакинство на SCF Black Sea Tall Ships Regatta продължи посещението на ветроходите от гражданството. Най-голям интерес предизвикваха руските кораби от клас А – „Крузенщерн“ (един от най-големите ветроходи в света), „Мир“ (един от най-бързите в света от своя клас) и „Надежда“ (пристигнал от най-далечното пристанище – Владивосток).
В шеговитото състезание по ветроходство между екипажите в детския клас „Оптимист“ в призовата тройка влязоха „Роял Хелена“, „Акела“ и „Мир“. По футбол класирането нареди на първите три места „Крузенщерн“, „Надежда І“ и „Мир“, а по волейбол – „Мир І“, „Крузенщерн І“ и „Надежда“. Първите 6 места в плуването на 50 метра свободен стил и 50 метра брус бяха заети от плувци само на два кораба – „Погория“ и „Мир“. В щафетата 4х50 метра свободен стил на първите места се подредиха „Погория“, „Мир“ и „Надежда“.
За варненци най-интересен бе парадът на екипажите по улиците на града. Водено от Представителния духов оркестър на ВМС, с група от сдружение „Миноносец „Дръзки“ в началото във военноморски униформи от времето на Първата световна война в шествието екипажите бяха в последователността – „Калиакра“, „Крузенщерн“, „Адорнате“, „Акела“, „Надежда“, „Ариел“, „Погория“, „Атила“, „Роял Хелена“, „Витяз“ и „Мир“. Екипажите на руските гиганти маршируваха стегнато в големи блокове, по-малките групи скандираха по-силно, а екипажът на „Атила“ надмина всички по атрактивност. Интернационалният екипаж – по един от 8 държави, плаващ под флага на Вануату, си беше избрал пиратска визия и почти такова поведение, което очевидно се харесваше на публиката.
В началото на Морската градина на специална сцена се състоя последното награждаване за регатата. Три серии призове, обявявани от главния съдия на регатата Пол Бишон, връчиха последователно заместник-кметът на Варна Коста Базитов, к.д.п Тома Томов – председател на българския организационен комитет, и Робин Хургрьони – председател на регатата. Над 10-те екипажа са изсипаха няколко десетки награди – за най-млад и най-възрастен участник, за най-млад екипаж, за най-добър готвач, най-атрактивен в шествията екипаж, за най-интернационален екипаж, за екипаж от най-далечно пристанище и т.н. Връчени бяха и наградите за последната гонка по класове.
Естествено, с най-голям интерес се очакваше генералното класиране в състезателната част, където битката бе най-оспорвана, независимо от сложните хидрометеорологични условия в Черно море. Наградата за най-бърз кораб в крайното класиране по коригирано време за всички гонки в SCF Black Sea Tall Ships Regatta спечели традиционно е руският ветроход „Акела” от клас C. Победител в клас „А” стана руският кораб „Мир“, а в клас „В“ - румънският ветроход „Адорнате“. Призът за най-млад екипаж (средна възраст 23 години) и Специалният трофей за приятелство бяха връчени на полската „Погория”. Българската баркентина „Калиакра” получи специална награда за комуникация и завоюва трето място по коригираното време в гонката от Сочи до Новоросийск.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker