КОРВЕТА „БОДРИ“ - ЕКИПАЖ НА ГОДИНАТА ВЪВ ВМС

Pan.bg 29 дек 2016 | 10:59 views (7086) commentaries(0)
img
В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН“, снимки – корвета „Бодри“

На 20 декември в Адмиралтейството във Варна бяха връчени наградите на списание „Клуб ОКЕАН“ за ВМС. Наградата за „Екипаж на 2016 година“ получи неговият командир капитан ІІІ ранг Николай Цонев. Няколко дни след церемонията разговаряме с него на кораба в каютата на командира.
Той е роден на 19 март 1979 г. в град Левски. Изборът на професия е изцяло негов. Няма военни моряци в рода си, които да го мотивират за решението му. Заедно с още двама приятели решат да кандидатстват във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Приет е на първо класиране по първо желание – корабоводител за ВМС. През 2003 г. завършва училището с много добър успех и избира първата си длъжност - командир на зенитно-ракетна батарея на фрегата „Смели“ от състава на Първи дивизион патрулни кораби. През двете години и половина на тази длъжност участва в две операции „Актив Индевър“ в Средиземно море, както и провежда първата ракетна стрелба по реална въздушна цел.
Следващата му длъжност е командир на ракетно-артилерийска бойна част на фрегата „Смели”, която изпълнява цели 6 години, но пък след това за по-кратък срок прави 5 стъпки в кариерата. За период от година на всяка от тях последователно заема длъжностите помощник-командир на корвета „Бодри“, слушател във ВА „Г. С. Раковски“, дивизионен щурман на Първи дивизион патрулни кораби, старши помощник-командир на фрегата „Смели“, а от 1 ноември 2016 г. – командир на корвета „Бодри“.
Моят събеседник тактично тласка разговора за престижната награда към нейните, според него, две предпоставки – всеотдайността на подготвения, сплотен и мотивиран екипаж и „страхотната организация, създадена от моя съвипускник и досегашен командир на кораба - капитан ІІІ ранг Иван Йорданов, осигурила 100-процентово изпълнение на всички задачи за годината“.
Капитан ІІІ ранг Цонев поема командването на „Бодри“ преди два месеца и открива сред екипажа негови членове от времето, когато е бил помощник-командир, които, вече израснали в службата,
имат сериозен принос в изпълнението на задачите. Тогавашният командир на щурманската бойна част е днешният капитан-лейтенант и помощник-командир на кораба Николай Викторов, направилата първи крачки по корабна палуба лейтенант Десислава Русева – началник на РТС, вече е старши лейтенант, предишният старшина на артилерийската бойна част – Георги Георгиев, сега е офицерски кандидат и главен боцман на корветата. Няколко матроси са станали старшини, а на други това предстои след завършването на Професионалния старшински колеж.
Отиващата си година изправя доскорошния командир капитан ІІІ ранг Йорданов и екипажа пред целия списък от задачи в бойната подготовка. През февруари успешно е сдадена първата курсова задача. През пролетта корабът провежда две тактически учения на единичния кораб и сдава втората курсова задача, по-късно през годината участва в две тактически учения - на Първи дивизион патрулни кораби и на Военноморската база – ВМС, а в разгара на лятото – в националното учение с международно участие – „БРИЗ“ и в румънското противоподводно учение с международно участие „SEA SHIELD“. Общо през годината са изпълнени 7 успешни артилерийски и бомбови стрелби, отбелязани са празниците на ВМС и на кораба, а през септември „Бодри“ е обект на комплексна проверка от Щаба на отбраната.
Командирът на Първи дивизион патрулни кораби капитан І ранг Петко Якимов съзира генезиса на мотивацията на наградения екипаж още в предишната 2015 г. В Пункт за базиране Бургас със собствени сили на флота в процес на продължителен ремонт, с участието и на екипажа, са подменени двигателите на корвета „Бодри“, която близо година е извън плавателна кампания. През есента на същата година за командир на кораба е назначен капитан ІІІ ранг Иван Йорданов. Под негово ръководство, настроеният вече на „плавателна“ вълна екипаж, неотклонно защитава своя професионализъм във всички етапи на бойната подготовка през цялата 2016 г. Успешно са изпълнени всички задачи и бойни упражнения, възникващите проблеми са решавани със силите на личния състав. По време на румънското учение с международно участие, в сложни хидрометеорологични условия, главният боцман - офицерски кандидат Георги Георгиев, се отличава с умение и решителност.
Капитан І ранг Якимов смята, че капитан ІІІ ранг Йорданов заслужено е получил авторитетна длъжност в чужбина, а сменилият го на мостика капитан ІІІ ранг Цонев много бързо „ще усети кораба“ в активна плавателна кампания, а с екипаж с такива качества е способен да постигне всички цели през новата учебна година.

image
Капитан ІІІ ранг Николай Цонев

image
Капитан ІІІ ранг Иван Йорданов

image

image

image

image

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка