ГАЛЕРИЯ: 30 ГОДИНИ УСК „КАПИТАН І РАНГ ДИМИТЪР ДОБРЕВ“

Pan.bg 21 юни 2018 | 11:11 views (7568) commentaries(1)
img
В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН“, снимки на автора

На 20 юни във Фестивалния и конгресен център във Варна бе открита фотоизложба, посветена на 30-ата годишнина от вдигането на флага (30 юни 1988 г.) на учебно-спомагателния кораб „Капитан І ранг Димитър Добрев“. Пред събралите се по повода бивши командири на кораба, офицери и старшини, служили на него, флотски ветерани и днешния му екипаж командирът му капитан ІІІ ранг Георги Гичев разкри идеята и организацията на изложбата от 30 фотоса, дело на военни моряци, подпомогнато от Военноморския музей, разказа за функциите и службата на кораба, за по-характерните му задачи.
С първото си име КСР 206 (кораб-станция за размагнитване) е получен от Полша, построен е (11-ти по ред от общо 18 еднотипни кораба) в корабостроителницата „Полночна“ в Гданск. Основната му функция е да замерва магнитното поле на плавателни съдове и да размагнитва надводни кораби и подводници в пунктовете за базиране и в полигони в морето.
С годините корабът добива нови задачи – осигурява плавателната практика на курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, ракетни, торпедни и артилерийски стрелби, буксировка на кораби, участие в задгранични визити, хидрографски дейности. По време на крупни военноморски учения на Учебно-спомагателния кораб „Капитан І ранг Димитър Добрев“ плават официални лица, гости и журналисти, сам той участва в епизоди, адекватни на новите предизвикателства.
В рамките на културната програма на кинофестивала „Любовта е лудост“ на борда са гостували изтъкнати филмови артисти. Офицери, служили на кораба, се реализират в по-горните щабове, в търговското корабоплаване, като преподаватели във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и в различни граждански сектори.


Изложбата
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Navigate with the buttons down below to explore the gallery!


ГАЛЕРИЯ: 30 ГОДИНИ УСК „КАПИТАН І РАНГ ДИМИТЪР ДОБРЕВ“

PREVIOUS PHOTO 6/11 NEXT PHOTO

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  d.stavrev 21 юни 2018, 11:54
   
  0
   
  2

  То затова вече не е КСР защото няка кого да размагнитва. А защо е учебен за курсанти на ВВМУ, вместо 421 да каже който знае.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка