ГАЛЕРИЯ: 30 ГОДИНИ УСК „КАПИТАН І РАНГ ДИМИТЪР ДОБРЕВ“

Pan.bg 21 юни 2018 | 11:11 views (5934) commentaries(1)
img
В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН“, снимки на автора

На 20 юни във Фестивалния и конгресен център във Варна бе открита фотоизложба, посветена на 30-ата годишнина от вдигането на флага (30 юни 1988 г.) на учебно-спомагателния кораб „Капитан І ранг Димитър Добрев“. Пред събралите се по повода бивши командири на кораба, офицери и старшини, служили на него, флотски ветерани и днешния му екипаж командирът му капитан ІІІ ранг Георги Гичев разкри идеята и организацията на изложбата от 30 фотоса, дело на военни моряци, подпомогнато от Военноморския музей, разказа за функциите и службата на кораба, за по-характерните му задачи.
С първото си име КСР 206 (кораб-станция за размагнитване) е получен от Полша, построен е (11-ти по ред от общо 18 еднотипни кораба) в корабостроителницата „Полночна“ в Гданск. Основната му функция е да замерва магнитното поле на плавателни съдове и да размагнитва надводни кораби и подводници в пунктовете за базиране и в полигони в морето.
С годините корабът добива нови задачи – осигурява плавателната практика на курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, ракетни, торпедни и артилерийски стрелби, буксировка на кораби, участие в задгранични визити, хидрографски дейности. По време на крупни военноморски учения на Учебно-спомагателния кораб „Капитан І ранг Димитър Добрев“ плават официални лица, гости и журналисти, сам той участва в епизоди, адекватни на новите предизвикателства.
В рамките на културната програма на кинофестивала „Любовта е лудост“ на борда са гостували изтъкнати филмови артисти. Офицери, служили на кораба, се реализират в по-горните щабове, в търговското корабоплаване, като преподаватели във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и в различни граждански сектори.


Изложбата
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Navigate with the buttons down below to explore the gallery!


ГАЛЕРИЯ: 30 ГОДИНИ УСК „КАПИТАН І РАНГ ДИМИТЪР ДОБРЕВ“

PREVIOUS PHOTO 8/11 NEXT PHOTO

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  d.stavrev 21 юни 2018, 11:54
   
  0
   
  2

  То затова вече не е КСР защото няка кого да размагнитва. А защо е учебен за курсанти на ВВМУ, вместо 421 да каже който знае.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker