Случаят "Франкен" - потопен от СССР танкер може да отрови Балтика

Pan.bg 25 сеп 2018 | 19:46 views (946) commentaries(4)
img
dnevnik.bg


Архивен план на трюмовете на танкера "Франкен".

На дъното на Балтийско море край Гданск лежат останките на германски танкер, потопен от руснаците през април 1945. Неговите резервоари все още са пълни с тонове гориво, които могат да отровят морето, разказва "Дойче веле".

Танкерът "Франкен" е бил плаваща бензиностанция - кораб, който е снабдявал с гориво германските ВМС по време на Втората световна война в региона на Балтийско море. Можел е да пренася до 10 000 тона гориво. На 8 април 1945 година руснаците потапят танкера в близост до полуостров Хела край Гданск. Резервоарите на кораба са били почти пълни. Според тогавашното международно право след края на войната потъналият танкер станал полска собственост.

"По онова време не си струваше да се вадят останките от танкера. Той си лежеше на дъното и не пречеше никому", казва Бенедикт Хак от Института за морето в Гданск. Той допълва, че днес ситуацията е различна и въпросът не е "дали", а "кога" ще се стигне да голяма екологична катастрофа.

Бомба със закъснител

Според последни информации, в резервоарите на танкера има още 3136 кубически метра гориво. "Въпреки че по време на нападението е изтекла значителна част от него, трюмовете на танкера все още са почти пълни", казва Бенедикт Хак. Някои от резервоарите на танкера и сега са в относително добро състояние и не пропускат. "Добро постижение на германското инженерно изкуство", казва Хак. Но и най-доброто инженерно постижение не може да отмени законите на физиката.

Под влиянието на водата корозията прояжда стоманата с по един милиметър на всеки десет години. Това означава, че седемдесет години след края на войната вече са корозирали 7 милиметра от външните стени на резервоарите, които са дебели общо 12 милиметра. Според Бенедикт Хак по-нататъшната корозия ще доведе до разпадането на танкера и до неконтролирано изтичане на горивото в морската вода. Това би имало драматични последици за околната среда. Нещо повече. Балтийско море е вътрешно море, а в момента се наблюдава необичайно бавен обмен на водни маси със Северно море.

Надежда за пари от европейските кризисни фондове

Екипът на Бенедикт Хак години наред безуспешно тропа по различни врати на безбройни институции. Според изчисленията събирането на разлятото гориво от морската ще струва между 8 и 20 милиона евро. В тази сметка са
включени и разходите за застраховка и обезвреждането на боеприпасите. Полската фондация "Mare" (Море) поде информационна кампания, както и пилотен проект, спонсориран от германската фондация Baltic Sea Conservаtion. Парите обаче стигат само за неинвазивно проучване на останките от танкера и за разработването на методи за събиране на опасните отпадъци.

През февруари тази година германците все пак решиха да се включат в полския проект. На 23 април 2018 година екипажите на изследователските кораби IMOR и LITORAL започнаха своята акция от балтийската водолазна база. Водолазите прекараха под вода около 60 часа, 13 от които в останките от танкера. Инициирана бе и петиция до полското правителство за прочистване на резервоарите на "Франкен". Петицията вече е подписана от над 45 000 души.

Да спасим екосистемата

"Не искаме да обвиняваме никого, а искаме да мобилизираме хората за спасяването на екосистемата в залива на Гданск", казва председателката на управителния съвет на фондация "Mare" Олга Сарна. Еколозите са надяват да получат пари от европейските кризисни фондове за изваждането на останките от танкера. Става дума за голямо начинание, което ще завърши успешно, ако всички обединят своите усилия, казва и нейният колега от фондация Baltic Sea Conservаtion Петер Торклер.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Незнаен 26 сеп 2018, 15:36
   
  0
   
  2

  "Еколозите са надяват да получат пари от европейските кризисни фондове за изваждането на останките от танкера" - a нашите гении едва ли са се сетили да потърсят пари по програма от ЕС за потъналата американска барака. Както винаги сме готови да платим сметката сами.

 2. #2
  Дрон 26 сеп 2018, 16:41
   
  2
   
  0

  Отговор на коментар: #1

  От къде знаеш че не са вземали пари,? Да не ти казал някой нещо,ако знаеш нещо каже и ние да знаем.

 3. #3
  Незнаен 26 сеп 2018, 17:19
   
  1
   
  0

  Съдя единствено по това, че когато наши "усвояващи ведомства" измъкнат средства по някое перо от общоевропейския бюджет, раздуват нещата за пред мегдана. Тук не се чу нищо подобно. За италианския мост, който се срути наскоро, веднага назоваха и сумата, която ще се отдели за работа по случая - събаряне, ремонти, мониторинг, обезопасяване и т.н. Толкова от държавата и толкова - от евробюджета.
  А ако действително е имало разходване на подобни средства по случката с кораба у нас, и на мен ще ми е интересно да чуя повече по въпроса. Това е публична информация, не скрита.

 4. #4
  Незнаен 26 сеп 2018, 17:32
   
  1
   
  0

  Ровнах набързо, за да си освежа спомените - не са много в тая посока. Ето само две отметки:

  "2,4 милиона лева ще бъдат отделени за организацията по обезопасяването на кораба, каза министърът на транспорта Ивайло Московски. Средствата ще бъдат осигурени от Фонда за бедствия и аварии."

  "Правителството гласува 2,5 млн. лева. Въпросът е дали това ще бъде достатъчно или не, но се прави за първи път и не мога да отговоря" (това е цитат от изказване на грешката Нено Димов)

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка