КОНТРААДМИРАЛ ИВАН ВАРИКЛЕЧКОВ И НЕГОВАТА „ВОЕННОМОРСКА ИСТОРИЯ“

Pan.bg 11 окт 2018 | 01:11 views (2681) commentaries(0)
img
В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН“, снимки на автора

На 9 октомври в „Юнашкия салон” във Варна командването на ВМС организира представяне на книга по военноморска история на контраадмирал (първи българин, получил това звание) Иван Вариклечков – изтъкнат строител и два пъти командвал военен ни флот (1933 – 1935 и 1937 – 1939 г.), участвал като корабен офицер в Балканската и Първата световна война. Той е неглижиран от Двора, защото се обявява против включването на България на страната на Германия във Втората световна война, въпреки обучението си там, немската си съпруга и службата си в немската марина. След 1944 г. е репресиран от новата власт като „царски“ офицер, подозиран за немски „шпионин“. През цялата се служба и след нея адмиралът се проявява като истински родолюбец, който отстоява интересите на страната, ратува за флот, способен да защитава морските й пространства, работи последователно за българската морска идея.
Фототипното издание в 10 пилотни екземпляра има 762 страници и 103 схеми, таблици и рисунки и е създадено по оригиналните записки на контраадмирал Вариклечков, съхранени във времето и предоставени от снаха му Надка Вариклечкова, с подкрепата на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, който е и автор на предговора. Издаването е финансирано от флотския ветеран-водолаз и настоящ бизнесмен инж. капитан ІІІ ранг о.з. Иван Генов Иванов. В хода на работата по превръщането на записките на адмирала в издание, съхранило тогавашния правопис и азбука, спонсорът купува и принтер, подходящ за специфичния формат, който след това дарява на флота.
На представянето присъстваха областният управител Стоян Пасев, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, заместник – кметовете на Варна Пейчо Пейчев и Коста Базитов, директорът на Военноморския музей доктор Мариана Кръстева, родственици на контраадмирал Вариклечков, курсанти от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”, офицери от Варненския гарнизон, медии.
Изданието представлява първа част – „Гребни и ветроходни кораби“, от оригиналния ръкопис „Военноморска история – от най-старите времена до включително Общоевропейската война“, завършено е през 1930 г., когато авторът има звание капитан ІІ ранг, натрупал е опит в корабната служба, преди да получи следващите висши флотски длъжности.
Задълбочено представяне на книгата направи контраадмирал Митко Петев. Той оцени ролята на контраадмирал Вариклечков в нашата военноморска история, широкия обхват на неговия труд – от античността до средата на 19 век, опората
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
на много актуални за времето си източници на английски, немски, френски и руски език, системният подход в разработката на материала, който включва разглеждане на обстановката в света и отношенията между държавите, състоянието на техните флотове, причините и характера на войните, конкретните им тактика, сражения и резултати. Най-важното според него са задълбочените изводи за войната на море, за факторите и генезиса на победата, за ролята на военните флотове на малките държави в защита на националните им интереси. Книгата има богат илюстративен материал, почива на теоретичната подготовка и бойния опит на автора, мотивирана е от неговото родолюбие и подвластност на морската идея, от желанието му изводите в нея до достигнат до морското офицерство, преподаватели, обучаеми, учени и държавници в интерес на просперитета на България. Оригиналът е структуриран хронологически и съдържателно като отделни „лекции“, по полетата на страниците има място за бележки.
След това доктор Мариана Кръстева говори за делото на адмирала, за приноса му в българската морска история. Интересни моменти от неговия характер, климат на родолюбие, море, ред и култура, който създава в семейството, безстрашието му пред сполетяващите го заплахи, неотклонното му родолюбие сподели Надя Вариклечкова. Тя подари по две книги на Военноморските сили, на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” и на регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна.
Контраадмирал Митко Петев връчи почетния знак на командира на ВМС на Надя Вариклечкова и на капитан ІІІ ранг о.з. Иван Генов Иванов и оповести идеята трудът на флотоводеца да бъде издаден в по-голям тираж от Военното издателство. Неизвестната засега съдба на втората част на „Записките“ е интересна както за родствениците, така и за морските историци и военните анализатори...


image
Официалните лица

image
Контраадмирал Митко Петев представя изданието.

image
Доктор Мариана Кръстева с думи за автора

image
Надя Вариклечкова и Иван Г. Иванов

image
Младите родственици на адмирала

image
Оригиналния труд е дарен на музея.

image
Първа корица на книгата.

image
Аудиторията

Страници от „Записките“
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


КОНТРААДМИРАЛ ИВАН ВАРИКЛЕЧКОВ И НЕГОВАТА „ВОЕННОМОРСКА ИСТОРИЯ“

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка