Спуснаха на вода Lyndon Johnson, третия и последен разрушител тип Zumwalt

Pan.bg 13 дек 2018 | 12:37 views (1783) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"

В Съединените щати в корабостроителницата Bath Iron Works на компанията General Dynamics в щата Мейн на вода бе спуснат третият, и последен в серията, разрушител тип Zumwalt. Американските корабостроители успяха да изпълнят графика, според който, корабът с име Lyndon Johnson (борден номер 1002) трябваше да бъде спуснат на вода преди края на 2018 г.
Ръководителят на програма за строителството на разрушетелите Zumwalt, Кевин Смит, отбеляза, че третият разрушител от този клас се различава от предните два в серията: например, надстройката на Lyndon Johnson не е направена от композитни материали, а от стомана. Това решение предизвика дебат в Съединените щати. Според Смит този стъпка е предприета поради необходимостта за поевтиняване на програмата, тъй като тя далеч надхвърля първоначално одобрения бюджет. Опонентите на този ход заявиха, че в този случай най-новият американски разрушител ще загуби основното си предимство - радарната незабележимост.

Въпреки че първоначално разрушетелите тип Zumwalt се проектираха като универсални военни кораби от 21-ви век, които ще се превърнат в основна ударна сила на американския флот, Пентагонът намали програмата и ограничи серията до 3 разрушители. Американските военни отказаха по-нататъшно изграждане на супер разрушители, поради технически проблеми и твърде високи разходи (общо разработката, проектирането и изграждането на трите кораба от ново поколение ще струват на американските данъкоплатци около 23 милиарда долара).

Първият разрушител на новото поколение, Zumwalt (борден номер 1000), бе изправен пред много предизвикателства в процеса на проектиране, изграждане и изпитанията. Сроковете на предаването му на флота бяха многократно отлагани и едва през октомври 2016 г. корабът официално бе приет в експлоатация.

Вторият разрушител на ново поколение Michael Monsoor (борденномер 1001) бе заложен през май 2013 г., и спуснат на вода през юни 2016 г. Първото плаване на море през декември 2017 г. завърши още на втория ден поради електрически проблеми. През април 2018 г. корабът официално бе предаден на американския флот, но церемонията по въвеждане в експлоатация е насрочена едва за януари 2019 г.

Тъй като броят на корабите бе намален до 3, командването на американския флот се замисля за промяна на главното предназначение на ракетните разрушители. По-специално бе заявено, че се обмисля евентуалното използване на разрушителите тип Zumvalt като кораби за огнева поддръжка на десанти, като те ще трябва чрез ракетни
удари да разизчистят зоната на десанта от вражеските укрепления и сили, преди слизането на на брега на американските морските пехотинци

image

Справка:
Водоизместването на разрушителите тип Zumwalt е 14 500 тона, дължината е 183 метра. В момента те са най-големите кораби в света в своя клас. В допълнение към артилерийските и противовъздушните комплекси, разрушителят е оборудван с 80 универсални вертикални пускови установки (ВПУ) тип Mk.57. В арсенала на кораба има 80 крилати ракети Tomahawk. Във всяка от ВПУ може да се заредят по 4 ракети на ЗРК RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missiles (ESSM). Така максималният брой ПВО ракети на борда е 320. Авиационната група се състои от многофункционален хеликоптер SH-60 Seahawk и три БЛА.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка