АМЕРИКАНСКИЯТ РАКЕТЕН КРАЙЦЕР ДОЙДЕ ВЪВ ВАРНА, ЩЕ ОТПЛАВА С ДВАМА БЪЛГАРИ

Pan.bg 31 май 2011 | 22:53 views (5456) commentaries(0)
img В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”


На посещение до 5 юни днес във Варна пристигна американският ракетен крайцер ANZIO (CG-68). През първия ден от програмата му командирът на кораба капитан I ранг Джон Дорей бе приет от командира на Военноморска база Варна комодор Емил Евтимов и кмета на града Кирил Йорданов. Пред градоначалника гостът заяви, че Варна има репутацията да бъде сред най-гостоприемните за американските кораби няколко пристанища по света. Също днес след обяд американски моряци и курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” работиха в заведението за деца с увреждания „Карин дом”, а спортни срещи по футбол и баскетбол имаха отборите на американския крайцер и Военноморска база Варна.

image
Снимка - В. Димитров

image
Снимка - В. Димитров

image
Снимка - В. Димитров

image
Снимка - В. Димитров

image
Снимка - В. Димитров

USS ANZIO е 22-ри от всичко 27 построени кораба от клас „Ticonderoga”, заложен е за строеж на 2 ноември 1990 г. и е в строя от 2 май 1992 г. В момента във ВМС на САЩ има 22 кораба от този клас. Характерна за него е бойната и информационна управляваща система „Aegis” – множество модерни радари за наблюдение и разузнаване, свързани в единен комплекс за управление на оръжейните системи. На борда има 122 шахти за вертикално изстрелване на ракети „Tomahawk”, „Standard” и „Asroc” срещу надводни, брегови, въздушни и подводни цели, 8 пускови установки за противокорабни ракети „Harpoon”, 4 артилерийски системи (калибър 127 и 20 мм) за борба с въздушни и надводни цели, два 3-тръбни торпедни апарата (324 мм), два вертолета „Lamps”. Корабът може да изпълнява задачи по противоракетна отбрана. Има далечина на плаване 6 000 морски мили при скорост 20 възла (максимална 30 възла).

image
Снимка - Кремена Димитрова

image
Снимка - Кремена Димитрова

image
Снимка - Кремена Димитрова

image
Товаро-разтоварителните дейности в порт Варна продължават с пълна сила и по време на посещението на американския кораб - снимка Пламен Стефанов

Постоянна база на
USS ANZIO е Норфолк, Вирджиния, в момента е на оперативно подчинение на Шести флот на САЩ в Средиземно море. През 2003 г. корабът участва в операцията „Иракска свобода”, патрулирал е в Средиземно и Арабско море, в Персийския залив, а на 5 декември 2009 г. край бреговете на Сомалия задържа лодка с 4 тона хашиш на стойност 28 млн. долара.
От Варна USS ANZIO ще отплава с двама курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” на борда. На кораба в продължение на две седмици те ще бъдат на плавателна практика. Късметлиите, обучаващи се за ВМС, са старшина II степен Ваня Орманова – втори курс, специалност „Корабоводене”, и старшина I степен Галин Ямболов – трети курс, специалност „Корабни машини и механизми”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка