Нов шведски кораб за радиоелектронно и комуникационно разузнаване (SIGINT) бе спуснат на вода в Гдиня (Полша)

Pan.bg 22 апр 2019 | 12:52 views (697) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"

Корабостроителницата Nauta (Полша) завърши следващия етап от строителството на новия кораб за SIGINT за нуждите на Кралския шведски флот. Монтажът на оборудването и довършителните работи ще се извърши в корабостроителница Nauta, след което корабът ще премине през швартови и ходови изпитания. След това корабът ще отплава за корабостроителницата Kockums на Saab в Карлскрона (Швеция), за да бъдат монтирани специалните системи.

Церемонията по спускане на вода се състоя в корабостроителницата PGZ Stocznia Wojenna в Гдиня на 17 април, на която присъстваха представители на полското правителство, полската група за въоръжение (PGZ) и Saab, както и представители на Кралския шведски флот, шведската администрация за въоръжението (FMV), Шведското национално радио за отбрана (FRA), посолството на Швеция и поканените гости.

Първото рязане на стомана за новия кораб се състоя през март 2018 г., последвано от залагане на кила само 3 месеца по-късно. Новият кораб е с дължина 74 метра и водоизместимост от 2200 тона.

„Радваме се да достигнем важен етап в договора за изграждане на кораб за разузнаване, който ще обслужва Кралския шведски флот” заяви Гунър Висландър, старши вицепрезидент, ръководител на бизнес подразделението Saab Kockums.

„Спускането на вода на новия разузнавателен кораб е значимо събитие в корабостроенето. Корабът е демонстрация на високото качество и технически възможности на корабостроителницата и нашите партньори” допълни Адам Потрикус, изпълняващ длъжността председател на борда на кораборемонтния завод Nauta Shiprepair Yard S.A.

Saab сключи договор за проектиране и изграждане на кораба за SIGINT, който ще замени съществуващия HMS Orion на шведския флот с Шведската администрация за въоръжение (FMV) през 2017 г.

Впоследствие Saab избра корабостроителния завод Nauta, част от PGZ Group, за да изгради, спусне на вода и извърши морски изпитания на кораба.

Сътрудничеството в корабостроенето между Saab и Nauta Shiprepair Yard е пряк резултат от споразумението, подписано в края на 2016 г., за установяване на тясно партньорство между Saab и PGZ при планирането и доставката на военноморски програми.

Шведският контраадмирал Йенс Никвист обяви, че новият кораб за SIGINT ще получи името HMS Artemis.
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker