Откриха боклуци на дъното на океана при най-дълбокото гмуркане в историята

Pan.bg 14 май 2019 | 18:59 views (741) commentaries(0)
img
news.bg


При най-дълбокото гмуркане, направено някога от човек в подводница, инвеститор и изследовател от американския щат Тексас е открил нещо, което може да намери в канавката на почти всяка улица на света: боклук.

Виктор Весково, пенсиониран офицер от военноморските сили, заяви, че е направил обезпокоителното откритие, след като се е спуснал на около 10 928 метра до точка в Марианската падина в Тихия океан, което е най-дълбокото място на Земята. Неговото гмуркане е стигнало 16 метра по-надолу от предишното най-дълбоко спускане в падината през 1960 година, разказва "Ройтерс".

Весково е открил неизвестни видове, като е посетил места, където човек никога преди не е стигал. Веднъж прекарал четири часа на дъното на падината, разглеждайки морския живот, вариращ от наподобяващи на скариди членестоноги с дълги крака и пипала до полупрозрачни "морски прасета", подобни на морска краставица.

Той също така видял ъглови метални или пластмасови предмети, един с надпис върху него.

"Беше много разочароващо да видя очевидно човешко замърсяване в най-дълбоката точка в океана", коментира Весково.

Пластмасовите отпадъци достигнаха епидемични размери в световните океани, като оценките на ООН са за около 100 млн. тона боклуци, изхвърлени там досега. Учени откриха големи количества микропластмаса в червата на дълбоководни океански бозайници като китовете.

Весково се надява, че откритият от него боклук в Марианската падина ще повиши осведомеността и осъзнатостта за изхвърлянето на боклуци в океаните и ще окаже натиск върху правителствата за по-добро прилагане на съществуващите регулации, или да бъдат приети нови.

"Това не е голямо сметище, въпреки че се третират като такива", подчерта Весково за световните океани.

През последните три седмици експедицията е направила четири гмуркания в Марианската падина в неговата подводница, събирайки биологични и скални проби.

Това беше третият път, когато хора се гмурнаха до най-дълбоката точка в океана. Канадският филмов режисьор Джеймс Камерън беше последният, който се спусна през 2012 г. в подводницата си, достигайки дълбочина от 10 908 метра.

Преди гмуркането на Камерън първата експедиция до Марианската падина беше направена от американските военноморски сили през 1960 г., достигайки дълбочина от 10 912 метра.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker