Най-големият айсберг в света се раздвижи

Pan.bg 11 юли 2019 | 16:39 views (685) commentaries(0)
img
news.bg


Сателитите показват, че най-големият айсберг в света се е завъртял във водите на морето Уедел и сега се движи на север по полуострова на Белия континент, съобщава БиБиСи.

Известно време изглеждаше, че замръзналата маса с дължина от 160 км се е забила в част от плиткото морско дъно. A68 можеше да стане най-големият "леден остров" в света, но оттогава набира скорост.

"За обект с тегло около един трилион тона, A68 изглежда доста пъргав. След една година престой близо ледения шелф от който произлиза, в средата на 2018 г. А68 попадна в течението на Уедел Гайър, океански поток по посока на часовниковата стрелка, който го завъртя на 270 градуса и го пренесе на 250 км на север", коментира проф. Адриан Люкман.

"Айсбергът е 160 км дълъг, но само 200 м дебел - подобно като съотношение с кредитна карта - така че е изненадващо колко малко щети е претърпял в своето пътуване досега." A68 се откъсва от края на ледния шелф на Ларсен С през юли 2017 г. Проф. Люкман от Университета в Суонзи следи ситуацията, използвайки европейските сателити Сентинел-1.

Има два от тези сателита, които прелитат над айсберга на всеки няколко дни.

Сателитите са оборудвани с радарни сензори за земната повърхност, независимо от атмосферните и светлинни условия. В момента Антарктика е в зимен мрак.

Въпреки че A68 е цял, той е загубил някои значителни парчета лед. Един сегмент се откъсва от единия му край скоро след "раждането" на айсберга. То бе остатъчно голямо, за получи собствено наименование - A68b.

С размери приблизително 13 км на 5 км, този блок се намира на около 110 км северно по протежение на полуострова.

Подобно на повечето айсберги от морския сектор Уедел на континента, A68a и b в крайна сметка ще бъдат поети от Антарктическото циркумполярно течение, което ще ги изхвърли към южния Атлантик по пътя, станал известен като "алея на айсбергите".

Това е същото движение на водата и придружаващите ветрове, което известният изследовател сър Ърнест Шакълтън използва през 1916 г., за да избяга от Антарктика, след загубата на кораба "Ендюрънс".

Шакълтън се стреми да стигне до остров Южна Джорджия, където често могат да се видят големи айсберги в морето.

Дълбоките дъна на ледените блокове се спират в плиткия континентален шелф на Британските отвъдморски
територии.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка