65 г. от създаването на 8-и дивизион подводни лодки и възстановяването на подводното плаване в България - тъжен помен (ГОЛЯМА ВОЕННОМОРСКА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 18 авг 2019 | 15:13 views (5848) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"
ВарнаНа 18 август 2019 година се навършиха 65 г. от създаването на 8-и дивизион подводни лодки и възстановяването на подводното плаване в България.

На 18 август 1954 г. в 9,00 часа над трите получени от СССР подводници тип „М" ("Малютка") (бордни номера 41, 42 и 43) е издигнат българския военноморски флаг и е създаден 8-ми отделен дивизион подводни лодки.

Следващите подводници - 2 бр. от проект 613 са със значително по-големи възможности както в техническо, така и в тактическо отношение. Първи техни команди­ри са капитан-лейтенант Иван Фиданчев (бъдещ контраадмирал) и капитан-лейтенант Тодор Георгиев.

През 1972 г. подводниците са заменени с две по-съвременни от проекта 633. За кратък период от време в началото на 80-те години в българските ВМС за първи път в строя има четири подводници (проект 633). Тогава дозорите пред Босфора се утвърждават като сериозна проверка за професионализма на това поколение подводни­чари. Тази част от биографията на дивизиона подводници също чака своя изследовател в близко бъдеще. Тъй като разсекретяването на документацията може да стане и след десетилетия, добре би било да се потърсят участниците в тези изключително напрегнати и отговорни бойни задачи, за да напишат своите спомени. \

На 1 декември 2011 г. 8-и дивизион "Подводни операции" (наследник на 8-и отделен дивизион подводни лодки) е официално разформирован, а последната подводницата С-84 "Слава" е изведено от въоръжение.

Военноморските сили и Съюзът на подводничарите в Република България (СПБ) организираха днес, 18 август 2019 г., тържествено отбелязване на годишнината с военен ритуал пред паметника на подводничаря в Пункт за базиране Варна. Присъства ръководството на Съюза на подводничарите, начело с председателя о.з. кап. I рант Станчо Станчев, последният командир на подводницата С-84 "Слава" кап. I ранг Камен Кукуров, сета НШ на ВМС, адмирали, офицери, старшини, мичмани и матроси.

Церемонията се проведе на пирса на 8-и дивизион, край тънещата в ръжда и очакваща възкресение в Белослав подводница "Слава". Кап. I ранг Камен Кукуров прие почетния строй на матросите от ПБ Варна, поклони се пред знамето, поздрави парадния взвод и отделния блок на подводничарите които все още служат във ВМС, макар и в други формирования.

О.з. кап I ранг Станчо Станчев, председател на СПБ, подчерта в словото си значението на подводното плавене за развитието на българските
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
ВМС, силният колективен дух на военнослужещите от дивизиона и вярата си, че на пирса на 8-и дивизион отново ще пристават подводници.

В изказването си кап. I ранг Камен Кукуров подчерта,че най-славният факт в историята на българското подводно плаване е, че то не е оставило под вода нито хора, нито материална част, и ще е изпълнило всички поставени задачи. По думите му в "Плана за развитие на ВМС 2040" е заложено твърдо придобиването на поне 2 подводници от ново поколение.
Според кап. I ранг Камен Кукуров до края на 2019 г. подводницата "Слава" ще бъде провлачена до Белослав, а 2 години след това трябва да бъде реализиран проекта за музей.

С минута мълчание и падане на колене бе почетена паметта на загиналите и починали подводничари.

Почетният взвод премина в тържествен марш пред гостите на церемонията.

От името на СПБ и от името на Командването на ВМС бяха поднесени венци. Цветя бяха поднесени от името на СОСЗР-Варна и председателят му о.з. вицеадмирал Петър Петров, от Съюза на ветераните от войните, от бивщи подводничари.

Цялата трагедия на българското подводно плаване е събрана в предпоследния кадър - дядо показна на внука си подводницата на която е служил, но не може да му я покаже отвътре. Дано след 3 години вече не е така!

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


65 г. от създаването на 8-и дивизион подводни лодки и възстановяването на подводното плаване в България - тъжен помен (ГОЛЯМА ВОЕННОМОРСКА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/24 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker