Флотът получава хеликоптер „Дофин“

Pan.bg 05 окт 2019 | 12:47 views (705) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Росица Цонева

Допълнително ще се дадат отговори на въпросите на представителите на 4-те фирми в конкурса за бронираните машини по модернизационния проект за СВ относно схемата за заплащане. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов на заседание на Комисията по отбрана в парламента вчера. Решено е от 12 г., както беше заложено на равни вноски, заплащането да се разсрочи до времето на доставката, което е 8 г., когато ще получим и последната машина. Това е по искане на фирмите в конкурса, но доколкото намалява лихвите, то е и в наша полза. Това може да забави сключването на договора по проекта на СВ, като се очаква това стане в първите месеци на следващата година.
Промените в методиката по избор в конкурса за патрулни кораби за флота пък отмества реално срока също за началото на 2020-а. Това не забавя проекта, тъй като разплащането се предвижда за следващите бюджети на отбраната.
С хеликоптер „Дофин”, втора употреба, със същия клас като „Пантерите”, възстановяваме загубения за флота такъв през м.г. по споразумение между МО и „Юрокоптер”, каза министърът. Хеликоптерът е модернизиран и възстановен по нашите изисквания.
Красимир Каракачанов заяви, че и двата големи инвестиционни проекта – за ВМС и за СВ, предвиждат минимум 20% индустриално сътрудничество, като поне един от корабите, възможно е и двата, ще се строят у нас.
Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов напомни, че очакваме отговор от Нидерландия, за да добием противоминни кораби.
Не трябва да правим компромиси с нашата история, отговори министър Каракачанов, помолен да прогнозира развитието на казуса със Северна Македония. Важното от консултативната среща при президента Радев е, че всички се обединихме около разбирането, че подкрепата за Македония за членство в ЕС не може да е безусловна, подчерта Каракачанов. По думите му във всички музеи в Северна Македония, освен в учебниците, трябва да се премахнат надписи, обидни за България, като „бугарски окупатори”, „бугарски фашисти” и подобни лъжи, и да се реабилитират репресираните от тоталитарната югославска комунистическа власт лица заради българското им достойнство, име и изява.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка